fbpx

Veterantraktorer under klubban gav 740 000 till Erikshjälpen

Trettio veterantraktorer såldes i lördags på auktion till förmån för Erikshjälpen. Totalt, efter omkostnader och transporter, inbringade traktorerna 740 000 kronor till barnrättsorganisationens arbete.

– Det blev en fantastisk dag och intresset var stort för de fina traktorerna som Erikshjälpen fått av en man från Småland, säger Lars-Åke Winberg, administrativ chef på Erikshjälpen.

Ungefär 1 500 personer hade tagit sig till auktionen i Klockrike på Östgötaslätten. Först såldes traktorer, maskiner, redskap och annan utrustning från ett stort dödsbo och mot slutet av auktionen var det dags för veterantraktorerna som Erikshjälpen fått i gåva. Flera av traktorerna var i startklart skick och högst pris blev det på två olika John Deere-traktorer som såldes för 92 000 respektive 91 000 kronor.

”Många uttryckte glädje och tacksamhet till den anonyme gåvogivaren från Småland”

– När vi från Erikshjälpen pratade med folk var det många som uttryckte glädje och tacksamhet till den anonyme gåvogivaren från Småland för att han gett bort sina dyrgripar. Det kändes som att några la till några extra tusenlappar för att de visste att pengarna gick till ett bra ändamål, säger Lars-Åke Winberg.

Pengarna från traktorerna kommer enligt gåvogivarens önskemål användas till olika försörjningsprojekt inom Erikshjälpen. Det kan handla om att en fattig familj i Kenya får en ko eller en get eller att en mamma i Kambodja får ett microlån för att kunna starta ett litet företag. Sådana hjälp-till-självhjälp-insatser ger familjer en inkomst, vilket utöver mat på bordet ger familjerna större möjligheter att prioritera barnens skolgång och söka vård när det behövs.

– Pengarna kommer göra stor nytta för barn och familjer som lever i utsatthet. Vi är otroligt tacksamma till gåvogivarens enorma generositet och varma hjärta och för allt jobb han lagt ner för att få traktorerna på plats och givetvis till alla som budade och köpte på auktionen, säger Lars-Åke Winberg.