Vatten, vatten, bara vanligt vatten

I Sverige är tillgång på vatten en självklarhet. Vi älskar att ta långa varma duschar när den kalla, svenska vintern kryper sig på. Att borsta tänderna med kranen på är inget ovanligt.

”Vatten, vatten, bara vanligt vanligt vatten”, lyder barnvisan. Men är vatten verkligen så ”bara”?

I Sverige kanske, men här, i ett 40-gradigt varmt Indien, är verkligheten en helt annan. Bara 5-minuters bilresa från där vi bor stöter vi på den första uttorkade floden. Sedan följer det ena uttorkade vattendraget efter det andra. Floderna, som efter monsunen i juli fylls till bredden, har varit uttorkade sedan vi kom hit i början på februari – fyra månader innan monsunsäsongen ens börjat (!). Nu har vi varit här i tre månader och jag kan räkna alla gånger det regnat på mina fem fingrar; regnfall som knappt varat 5 minuter.

I byarna som vi besöker dagligen livnär sig de flesta på jordbruk och inkomster från jordbruket är ofta deras enda inkomst. För lyckade skördar behövs i sin tur, så klart, vatten. Vattenbristen har därmed gett upphov till dåliga skördar, eller inga skördar alls. Med otillräckliga monsunregn tre år i rad är vattenbristen akut och att träffa hjälplösa föräldrar som inte kan ge sina barn mat för dagen är något som knappast lämnat mig oberörd. Hur bristen på vatten faktiskt påverkar människors liv här har gett mig ett nytt sätt att se på “bara vatten”.

Jag hade en professor som alltid pratade om bristen på vatten som ett globalt problem; hur vatten i framtiden skulle bli en lika värdefull resurs som till exempel olja. Jag börjar förstå, på riktigt, vad han pratar om nu.

Men det går att anpassa sig. Här har vi bland annat vant oss vid att duscha med en hink och en skopa. Det jag upptäckt är att det då går åt en väldigt liten vattenmängd. Vem vet, kanske är det idé att ställa in en hink och en skopa i duschen hemma i Uppsala? Det är hursomhelst dags att börja anpassa sig, även i Sverige, för vatten är verkligen inte ”bara vanligt vatten” i alla delar av världen.

Susanna Jonsson, Erikshjälpens praktikant i Indien