fbpx

Årets Erikshjälte 2019 – se filmen här!

När två elever miste sin mamma i cancer bestämde sig klass 6A och 6B på Lundbyskolan i Örebro att de ville göra något viktigare för sina skolresepengar än att åka till Liseberg. Istället köpte de nya leksaker till lekterapin på Universitetssjukhuset i Örebro. Nu tilldelas eleverna Erikshjälpens utmärkelse Årets Erikshjälte 2019.

För första gången delar Erikshjälpen i år ut utmärkelsen Årets Erikshjälte – ett sätt att uppmärksamma och uppmuntra barns engagemang för andra. Allmänheten har fått nominera kandidater som sedan gåtts igenom av en intern jury.

– Vi har fått in flera starka nomineringar som var och en för sig är ett tydligt bevis på att det finns barn som gör hjälteinsatser överallt. Vårt val föll till slut inte på ett barn, utan på 36 stycken: nämligen klass 6A och 6B på Lundbyskolan i Örebro, säger Daniel Grahn, Erikshjälpens generalsekreterare.

”De är ett stort föredöme för både barn och vuxna.”

De båda klasserna hade jobbat och sparat ihop pengar till en gemensam klassresa som skulle gå till Liseberg. Men när två av eleverna miste sin mamma i cancer tänkte klasserna om och bestämde sig för att göra någonting helt annat för pengarna. Något som skulle få betyda något för andra som har det svårt. De funderade ett tag på vad, innan de bestämde sig för att låta pengarna gå till nya leksaker för sjuka barn på Universitetssjukhuset i Örebro. Eleverna ringde upp lekterapin på sjukhuset för att fråga vad de behövde och begav sig sedan själva till en butik för att inhandla sällskapsspel, pysselböcker, mjukisdjur och annat som lekterapin önskat. Totalt hade de 20 000 kronor att handla för, 16 000 var summan de samlat in själva och som sedan fyllts på av lärare och någon förälder.

– I sann Erikshjälpen-anda har de här eleverna visat på medmänsklighet, empati och stor vishet. De är ett stort föredöme för både barn och vuxna och är ett lysande exempel på att barn kan, säger Daniel Grahn.

Motivering:

Det är få sjätteklassare som frivilligt skulle avstå sin klassresa – och förmodligen ännu färre som dessutom skulle välja att skänka den klasskassa de kämpat hårt för att få ihop, till välgörande ändamål. Men när livet ställdes på sin spets, var det precis vad eleverna i klass 6A och 6B på Lundbyskolan i Örebro valde att göra.

Genom valet att ge upp något för sin egen del till förmån för någon annan – lekterapin på Universitetssjukhuset i Örebro – har eleverna visat på medmänsklighet, empati och stor vishet. Klass 6A och 6B på Lundbyskolan är ett stort föredöme för både barn och vuxna och tilldelas därmed utmärkelsen Årets Erikshjälte 2019.

Om priset:

Erikshjälpen startades av ett barn för att hjälpa andra barn. Erik Nilsson var själv sjuk och låg på sjukhus ofta, när han började samla adresser och små presenter för att skicka uppmuntran till andra sjuka barn. Bara 17 år gammal var hans ”kärleksverksamhet” redan etablerad. Så startade det som i dag är Erikshjälpen. Med den historian vet vi att barn kan förändra världen och utmärkelsen Årets Erikshjälte är ett sätt att uppmärksamma och uppmuntra barns engagemang för andra.

Årets Erikshjälte får 25 000 kronor att fördela till något av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter. Officiellt prisutdelning sker i Erikshjälpen Second Hands butik i Örebro lördagen 27 april.