fbpx

Teater sätter fokus på att vara barn till en frihetsberövad förälder

När skådespelaren Aja Rodas var liten satt hennes pappa i fängelse. Nu spelar hon sig själv i teaterföreställningen “Det ingen får veta om pappa” som i veckan spelas för mellanstadiebarn i Boråsområdet. Föreställningen är en del i ett Arvsfondsprojekt som drivs av Solrosen i samarbete med Teater Gyllene Draken.

– Förhoppningsvis så kan jag väcka känslor och tankar hos barn som har liknande erfarenheter att det går att prata om det, säger Aja Rodas.

160 000 barn har varje år en förälder som lagförs för brott. En del av dessa föräldrar frihetsberövas genom en längre eller kortare tid. Att vara barn och ha en frihetsberövad förälder kan innebära att man bär på stora hemligheter. Det är något som skådespelare Aja Rodas själv har erfarenhet av.

I skolan hittade jag på lögner när mina klasskompisar frågade: Var är din pappa?

– Min pappa var frånvarande under hela min uppväxt, vi hade väldigt liten kontakt både på grund av att mina föräldrar var skilda men också för att han satt i fängelse. Att han satt i fängelse var ingenting som vi pratade särskilt mycket om i min familj men mina tankar, frågor och funderingar kring honom fanns alltid inom mig. I skolan hittade jag på lögner när mina klasskompisar frågade: Var är din pappa? Vad jobbar din pappa med?  Jag skämdes och vågade inte berätta som det var.

Föreställningen “Det ingen får veta om pappa” är baserad på Ajas egna erfarenheter och är en del i Solrosens projekt “Det ingen får veta…” som vill sätta fokus på barn till frihetsberövade, deras behov och situation.

Vi vill skapa goda förutsättningar för samtal och kunskapsspridning för elever och pedagoger

– Vi vill stärka barns rättigheter genom att visa att det finns stöd för barn och familjer att få. Vi vill också skapa goda förutsättningar för samtal och kunskapsspridning för elever och pedagoger om vad det innebär att leva i närheten av kriminalitet. Barn och ungdomar som vi möter beskriver att det ofta saknas förståelse och kunskap hos klasskompisar, skolpersonal och myndighetspersoner kring den situation de lever i, säger Ann-Sophie Palmér, projektledare för “Det ingen får veta…” på Solrosen.

Aja Rodas hoppas att föreställningen ska kunna ge hopp till barn som är i en liknande situation som hon själv var, och att den ska förmedla ett budskap om att livet kan bli bra till slut.

– Jag önskar att jag hade fått se en föreställning om detta när jag var liten. Att allt inte var så tabu, säger hon.

Intresset från skolor i Västra Götaland är stort. Olsfors, Bollebygd och Töllsjö blir de första orterna i Boråsområdet där elever på mellanstadieskolor kommer att få se föreställningen. Föreställningen kommer därefter att visas på ytterligare tre skolor i och utanför Borås.

Solrosen är en verksamhet inom Räddningsmissionen och drivs i samverkan med Erikshjälpen.

Foto: Jimmy Meurling