fbpx

Sverige har råd med både flyktingmottagande och bistånd

Erikshjälpen är oroad över att regeringen överväger att finansiera flyktingmottagande med pengar från biståndsbudgeten – när behoven av humanitärt stöd ökar dramatiskt på många håll i världen, på grund av till exempel extremväder och konflikter.

Tillsammans med 48 medlemmar i plattformen CONCORD Sverige har Erikshjälpen skrivit ett brev till regeringen, som skickats till statsminister Magdalena Andersson med kopia till biståndsminister Matilda Ernkrans och migrationsminister Anders Ygeman. Erikshjälpen och de andra organisationerna anser att Sverige har råd att ge skydd till människor som flyr från kriget i Ukraina utan att låta världens mest fattiga och utsatta människor betala ett högt pris för det. I brevet står bland annat:

”Det är uppseendeväckande att regeringen i dagens värld ens kan överväga att minska biståndet med tanke på den eskalering av de globala behoven som pandemikrisen, klimatkrisen och den globala demokratikrisen har gjort smärtsamt tydlig under senare år.”

Läs brevet i sin helhet här.

Erikshjälpens internationella programchef Anders Malmstigen intervjuades i SR Jönköping på samma tema. Här kan du lyssna på intervjun (ca 17 minuter in i sändningen).