fbpx

Sophies önskan – att få komma hem igen

I Moldavien befinner sig Sophie Bakhmach, 13 år, tillsammans med sin mamma Olga. När bomberna började falla över deras annars så vackra och gröna stad, Mykolaiv i Ukraina, bestämde de sig för att söka skydd på en lugn och fridfull plats.

”Någonstans där vi inte väcks av sirenerna varje natt. I april kom vi till Moldavien”, berättar Olga.

På centret som drivs av en av Erikshjälpens samarbetspartners får Olga och Sophie en trygg vardag, stöd och hjälp i den svåra situation de är i. Sophie trivs, och gillar att spela Uno tillsammans med de andra barnen. Men under ytan bubblar en önskan om att en dag få komma hem.

Sophie drömmer om att bli tandsköterska när hon blir stor. I Moldavien sköter hon sina studier via undervisning online. Övrig tid tillbringar hon med sina nyfunna vänner, som också de är på flykt undan Ukrainakriget.

Både hon och hennes mamma önskar ingenting hellre än att kriget ska ta slut.

”Krig innebär förstörda liv och en förlorad barndom. En soldat i krig är en soldat, men hemma är han någons far, bror eller son”, säger mamma Olga.

Hon önskar att hon kunde framföra sitt budskap till all världens politiker och makthavare.

”Jag ber för att detta ska sluta så snart som möjligt och att så få som möjligt, på båda sidor, skadas.”

När du ger en julgåva till Erikshjälpen kan vi fortsätta finnas där i tider av kris och krig. För en förändrad värld, där barns drömmar får liv.

Det här gör vi i Ukraina

Tillsammans med lokala partnerorganisationer arbetar vi lokalt i Ukraina med att hjälpa och skydda barn och familjer i landet med mat och hygienartiklar. Familjer som flytt och tvingats lämna allt får ekonomisk hjälp för att kunna köpa det mest nödvändiga.

Erikshjälpens partner har också upprättat en stödlinje, dit människor kan vända sig för att få psykosocialt stöd eller information om vad som händer i landet. Människor har varit med om väldigt svåra saker och många upplever posttraumatiska stressyndrom och mår väldigt dåligt. Det finns ett stort behov av stöd till drabbade personer.

Ge din gåva. För att julen ska vara fylld av lekfulla önskningar och förväntan igen.

Läs mer

Önskelistan inget barn ska behöva skriva

Erikshjälpens insatser för ukrainska barn och familjer