fbpx

Somaly – en superhjälte som räddar familjer

Fler barn riskerar under coronakrisen att placeras på barnhem, som en konsekvens av att deras familjer inte kan försörja dem. För dessa barn kämpar nu socialarbetaren Somaly Pich i Kambodja hårdare än någonsin. “Jag kan inte pausa mitt arbete och vänta tills viruset är borta. De här barnen behöver mig nu”, säger hon.

I flera av de kambodjanska byar som Somaly Pich besöker är stora delar av befolkningen migrantarbetare, som under coronakrisen nu återvänt och helt saknar möjlighet att försörja sig.

– I dag har jag besökt en familj som nu också tar hand om två kusiner till de egna barnen. De här två flickorna är verkligen i riskzonen. Även om familjen gör allt för att de inte ska behöva placeras på barnhem är de väldigt fattiga och har inte tillräckligt med mat för att överleva. Jag har delat ut matpaket till familjen och jag har också uppmuntrat och stöttat de vuxna att hålla fast i beslutet att ta hand om flickorna.

Ge superkraft till krisens hjältar!

Eller swisha SUPERKRAFT till 900 92 83

I Kambodja är problematiken med barnhem stor. Och liksom i övriga delar i världen är fattigdom den största orsaken till att barn placeras på barnhem; det vill säga att föräldrarna inte kan försörja sina barn snarare än att de inte är i livet.
Somaly Pich arbetar inom Erikshjälpens partnerorganisation M’lup Russey med att återintegrera barn som bott på institution i familjer och samhällen, men också förebyggande för att barn inte ska placeras på barnhem, genom att stödja och stärka familjer. Ett arbete som nu är viktigare än någonsin.
–  Det är klart att jag, som alla andra, också är rädd för att bli smittad av viruset. Men nu ökar sårbarheten och riskerna för de redan mest utsatta barnen. Så ja, jag är rädd – men jag måste arbeta hårdare än någonsin. Om jag som socialarbetare inte bryr mig om de här barnen, vem gör det då? Att sprida kärlek betyder allt i den här svåra situationen, säger Somaly.

Läs om fler av krisens hjältar här!