fbpx

Ramesh – en superhjälte som minskar hungern

En länk mellan regeringen och de fattigaste av de fattiga. Det är Ramesh Mandlois roll i coronakrisens Indien. “Har du inga identitetshandlingar har du inte rätt till matstöd från staten. Jag hjälper familjer att ordna med de handlingarna.”

Indien är ett land i djup kris på grund av coronaviruset. 1,3 miljarder människor är satta i karantän. Miljoner migrantarbetare från städerna har återvänt till sina hembyar på landsbygden utan möjlighet till vidare försörjning – och som potentiella smittobärare av det nya coronaviruset.
Ramesh Mandloi, samordnare på Erikshjälpens partnerorganisation EFICOR, arbetar normalt sett med att lära barn om sina rättigheter och stötta kvinnor i självhjälpsgrupper till att bli självförsörjande. På grund av det nya coronaviruset har hans roll helt förändrats – och han utgör nu en viktig länk mellan den indiska regeringen och landets allra fattigaste befolkning.

Ge superkraft till krisens hjältar!

Eller swisha SUPERKRAFT till 900 92 83

– Eftersom de flesta vuxna här i byarna är daglönare och nu står helt utan jobb, är det en kamp för dem att kunna försörja sina familjer. Jag hjälper dem att ordna med de papper som krävs för att de ska få mat från staten, säger Ramesh.

Indiens regering har meddelat att fattiga familjer har rätt att få gratis mat i form av ris och linser. Men – för att få det måste du ha identitetshandlingar, vilket en stor andel av den allra fattigaste befolkningen saknar. Dessutom finns stora risker för korruption, där människor kan tvingas betala för att få del av stödet. Ramesh motverkar det och ser också till att själv leverera maten ut till familjerna.
Allt detta bidrar till att andelen mammor och pappor som inte har möjlighet att ge sina barn mat för dagen, minskar markant.
– När jag besöker hemmen pratar jag även med barnen om hur de kan skydda sig mot covid-19, hur försiktiga vi alla måste vara, säger Ramesh.

 

Läs om fler av krisens hjältar här!