Nytt hygiencenter förändrar vardagen

Att kunna ta en varm dusch och tvätta sina kläder i maskin.  Tack vare det nya hygien- och aktivitetscentret i bosättningen Tudor Vladimirescu har invånarna äntligen goda förutsättningar att hålla sig rena. 

– Vi är väldigt tacksamma, säger familjen Kozak.

I Rumänien växer många romska barn upp under enkla, ibland rent av usla förhållanden. Många romska byar och bosättningar är mycket eftersatta – Tudor Vladimirescu i nordvästra delen av landet är en av dem. Här lever cirka 180 personer varav 75 är barn. Familjerna bor väldigt enkelt och möjligheten att sköta sin hygien på ett tillfredsställande sätt i hemmen är begränsad. Många barn har därför lidit av sjukdomar kopplade till hygien och sanitet. 

Sedan centret öppnade behöver jag inte tvätta våra kläder för hand längre. Livet känns mycket enklare.

Men via organisationen FCE arbetar Erikshjälpen för att förändra situationen. En av insatserna har varit att bygga ett aktivitets- och hygiencenter i anslutning till bosättningen där det finns toaletter, dusch och tvättmaskin. Nu har invånarna mycket bättre förutsättningar att sköta sin personliga hygien och familjen Kozak uttrycker sin tacksamhet:  
– Nu kan vi duscha när vi vill i rent och varmt vatten. På det här sättet kan vi hålla oss rena, det är jätteviktigt, säger Victor.  
– Sedan centret öppnade behöver jag inte tvätta våra kläder för hand längre, jag kan lägga tiden på annat. Livet känns mycket enklare, säger Tunde.  
Även parets fyra barn är entusiastiska, särskilt dottern Gabriella som är glad över att numera kunna ta hand om sitt långa hår.   

Det finns också utrymmen för läxhjälp och kreativa aktiviteter för barn

Centret är inte bara ett hygiencenter, här finns också utrymmen för läxhjälpsverksamhet och kreativa aktiviteter för barn. Det finns också lokaler där olika grupper kan komma samman för att hantera gemensamma frågor i bosättningen.  

Centret är en av flera insatser – Erikshjälpen jobbar långsiktigt i området för att fler barn ska gå i skolan och för att familjerna ska stärkas och motiveras till att hitta vägar till en förbättrad livssituation.