Nominera engagerade ledare till Eriksstipendiet

Känner du någon barn- eller ungdomsledare som brinner för sin uppgift och är en god förebild? Då har du chansen att nominera ledaren till Eriksstipendiet, senast den 31 mars. Stipendiet på 5000 kronor delas sedan ut på Eriksdagen den 23 april.

Varje år delar Erikshjälpen ut stipendier till barn- och ungdomsledare på de flesta orter där det finns Erikshjälpen Second Hand-butiker. De som får stipendiet ska genom sitt ledarskap och engagemang vara med och ge liv åt barns drömmar. För alla barn, och särskilt de barn som lever i utsatta situationer, är det viktigt med goda ledare som kan vara bra förebilder och ge barnen tro på sig själva och på framtiden.

Tidigare har bland annat idrottsledare, ungdomsansvariga i församlingar och scoutledare fått stipendiet.
– Genom Eriksstipendiet vill vi ge stöd och uppmuntran till det lokala engagemanget som finns för barn och och unga. Det är ett bra sätt att lyfta fram goda exempel på verksamheter som finns för barn och unga, men även ett bra tillfälle att ge en extra uppmuntran till några av alla de fantastiska ledare som finns runtom i landet, säger Åsa Lancaster, programkoordinator inom Erikshjälpens Sverigearbete.

Eriksstipendiet delas ut till minne av Erikshjälpens grundare Erik Nilsson. I de flesta kommuner där det finns en Erikshjälpen Second Hand-butik kan man fram till den 31 mars nominera barn- och ungdoms-ledare till stipendiet. Det går att nominera både via Erikshjälpens hemsida och via blanketter i butiken. De stipendiater som sedan utses får 5000 kronor som ska användas i den verksamhet där respektive stipendiat är aktiv.

Eriksstipendiet delas ut i second hand-butikerna i samband med Eriksdagen den 23 april. Vid Eriksdagen firas också att Erikshjälpen fyller 70 år. Butikernas dagskassor kommer att gå till Erikshjälpens arbete för barn i Sverige, där Erikshjälpen arbetar för att stödja barn som befinner sig i utsatta situationer, bland annat ensamkommande flyktingbarn. Erikshjälpen tror att meningsfulla aktiviteter är viktiga för att barn och unga ska må bra och för att förebygga sociala problem. Genom insatserna Football For All och Fritidsgårdar med hjärta arbetar Erikshjälpen för att alla barn ska få en innehållsrik och aktiv fritid samt med att skapa naturliga mötesplatser för integration.