”När jag får beröra känner jag mig rik”  

För tredje året i rad ger sig Doug Seegers ut på julturné tillsammans med Erikshjälpen.  ”Under min tid som ambassadör för organisationen har jag verkligen fått se hur viktigt arbetet är och det känns fantastiskt att jag får göra det jag kan för att bidra”, säger Doug, nyligen hemkommen från en resa till Erikshjälpens projekt i Rumänien.

Det har gått fem år sedan gatumusikanten från Nashville fick sitt genombrott i svensk tv, i programmet Jills veranda. Ett liv i missbruk och hemlöshet har bytts mot ett stabilt hem och ett intensivt turnéliv, både hemma i USA och här i Europa.
– På ett personligt plan försöker jag fortfarande erövra kraften i mitt eget budskap, lika mycket som jag vill vara en inspiration för andra. Min musik handlar om hopp och tro och det är genom att utgå ifrån mina egna erfarenheter i livet som jag kan nå ut, säger Doug Seegers.

”Min musik handlar om hopp och tro”

Tidigare i höst fick han möjlighet att resa till Rumänien och besöka Erikshjälpens samarbetspartners Networks och Kenosis. Båda organisationerna arbetar för att bryta den romska befolkningens utanförskap, med stort fokus på att skapa möjligheter till försörjning för den vuxna generationen och att stötta de romska barnen i sin skolgång.
– Det var en väldigt känslosam resa för mig. Det berörde mig på djupet att se hur de här människorna lever och vilka dåliga förutsättningar de har att lyckas i livet. Men det blev också väldigt starkt att se det Erikshjälpen gör för att stötta dem och skapa förutsättningar för ett bättre liv.


Inom Networks finns det sociala företaget Dece, där romerna som anställs tillverkar textil- och läderprodukter som mössor, väskor och skärp. Kenosis å sin sida fokuserar på träprodukter och i en verkstadslokal utanför den rumänska staden Timisoara tillverkas skärbrädor, bord och andra inredningsdetaljer.

”Det var väldigt starkt att se det Erikshjälpen gör för att stötta de här människorna och skapa förutsättningar för ett bättre liv”

Men det viktigaste som produceras inom företagen är kanske något helt annat; självförtroende, gemenskap och respekt.
– Människor som hjälper människor, det är vad det handlar om. Och att se medmänniskor som kavlar upp ärmarna och gör vad de kan för att utrota fattigdom och utanförskap är helt fantastiskt.

Med sig hem tar Doug Seegers ny kunskap, kunskap som han är fast besluten om att kanalisera i ett fortsatt engagemang för Erikshjälpen. Och ett särskilt minne för livet från en promenad genom den romska bosättningen utanför Timisoara.
– Jag slog mig ner för att spela. Och så började människorna där, en efter en, komma ut ur sina hus för att lyssna. Det blev väldigt starkt för mig, för jag kände sådan kärlek från dem och hur musiken grep tag i dem. Musik för mig är terapi och min önskan är att få dela med mig av den terapin till andra människor. För mig är det innebörden av rikedom att se hur min musik får beröra någon annan på ett terapeutiskt sätt.

Här hittar du alla Doug Seegers konserter