fbpx

Musikhjälpen 2021: För en värld utan barnarbete

160 miljoner barn i världen arbetar, hälften av dem är mellan 5 och 11 år. För första gången på flera decennier ökar antalet barn i världen som utsätts för barnarbete. Årets insamling till Musikhjälpen är för en värld utan barnarbete – och vi är självklart med!

Fattigdom tvingar föräldrar till var tionde barn i världen att sätta dem i arbete i stället för att låta dem gå i skolan. Barnen fråntas därmed inte bara sin rätt till utbildning, de berövas också sin trygghet och utsätts många gånger för stora hälsofaror. De förlorar sin barndom – och sitt framtidshopp.

Erikshjälpen arbetar för att bekämpa alla former av barnarbete. Barn har rätt till utbildning, till hälsa och till trygghet. Genom Musikhjälpen 2021 ökar vi tillsammans kunskapen och engagemanget för en värld utan barnarbete!

Fredag 17 december besöker Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn Musikhjälpens glasbur i Norrköping för att berätta om hur vi arbetar för att stoppa barnarbete på Indiens soptippar.

– Barnarbete är generellt ett gigantiskt problem. Barn ska få vara barn, utbilda sig och får förutsättningar för ett utvecklande liv. För de barn som jobbar på soptippar är livet både smutsigt och farligt, med risk för skärsår på flaskor och glas. Inga barn ska springa på soptipparna, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn.

Läs mer om Musikhjälpen 2021.

Om Musikhjälpen

En decembervecka om året sänder Musikhjälpen dygnet runt för att lyfta fram en undanskymd mänsklig katastrof. I Musikhjälpen är det din musik – och ditt engagemang – som räddar liv. Musikhjälpen 2021 sänds 13 – 19 december från Gamla torget i Norrköping.

Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang som funnits i Sverige sedan 2008. I 144 timmar sänder Musikhjälpen direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undanskymd mänsklig katastrof. Det är ett nytt tema i Musikhjälpen varje år.

Vad Erikshjälpen gör

Vi finns för barnen. Och världen de drömmer om.

Erikshjälpen arbetar för att bekämpa fattigdom och utsatthet genom att förverkliga barns rättigheter. Lokalt och globalt arbetar vi för att stärka och hjälpa barn.  Alla insatser utgår ifrån ett holistiskt perspektiv men med särskilt fokus på barns rätt till utbildning och fritid, hälsa samt trygghet och skydd ger vi barn och unga i 16 länder möjlighet att våga drömma om framtiden. Vi tror på barns delaktighet och barns egen förmåga att själva vara med och förändra sin situation. Samtidigt vill vi och våra partners också skapa strukturell förändring, för den långsiktiga hållbarheten.