fbpx

Matpaket räddar från svält i Sydasien

”Om matmarknaden skulle öppna igen har vi ändå inga pengar kvar att köpa mat för.” Erikshjälpen ger nu mat- och hygienpaket till 2 100 hushåll i norra Bangladesh och bidrar också till andra insatser för att hjälpa familjer som drabbats av coronapandemins konsekvenser.

Sedan slutet av mars råder lockdown i Bangladesh, för att minska spridningen av coronaviruset. Att samhället är nedstängt påverkar alla, men för de fattigaste blir restriktionerna som mest kännbara. I de avlägsna distrikten Kurigram och Gaibandha i norra Bangladesh har många familjer nu förlorat alla möjligheter till inkomst.

Eventuella besparingar och förråd är slut och det dröjer två, tre månader till nästa skörd

När daglönare, egenföretagare och fiskare inte längre får röra sig ute kan de inte tjäna pengar. Eventuella besparingar och förråd är slut, de lokala matmarknaderna har stängt och det dröjer två, tre månader till nästa skörd.

När Erikshjälpens lokala partner Friendship undersökte situationen i området svarade 98 procent av de tillfrågade hushållen att bristen på mat var det största problemet och 85 procent svarade att de inte skulle ha råd att köpa mat även om matmarknaderna skulle öppna igen.

Under sommaren förvärrades situationen ytterligare av den svåra översvämning som drabbade Bangladesh.

Erikshjälpen och Friendship har nu försett 2 100 hushåll, runt 8 400 människor, i Kurigram och Gaibandha med mat. Hushållen har också fått hygienpaket med bland annat tvål och munskydd, samt information om hur man förbygger smittspridning.

Även i Indien har nedstängningen av samhället lett till att många fattiga familjer lever på svältgränsen. Elvaåriga Punam Kumari och hennes familj bor i Katihar District som ligger i Indiens fattigaste delstat. Vardagen har aldrig varit enkel för Punams familj, men när hennes pappa inte längre får gå ut och arbeta har läget blivit mycket värre.

– De senaste tre månaderna har vi inte haft några inkomster i familjen och vi har kämpat för att få tag i mat. Nu har min familj fått mat- och hygienpaket, vilket är en stor hjälp, säger Punam.

2 329 familjer i Katihar District har fått nödhjälp av Erikshjälpen och den lokala partnerorganisationen Eficor.