Många frågor kring Bamseklistermärken

Erikshjälpen har fått många frågor kring Systers hemliga låda och de Bamseklistermärken och Ögonklistermärken som enligt Kemikalieinspektionen innehållit spår av otillåtna ämnen. Erikshjälpen jobbar för barnens bästa, och tar situationen på största allvar.

Utskick av ersättningsklistermärken

Från och med 2016-10-07 skickar Egmont ut ersättningsklistermärken till de vårdinrättningar som efter sommaren anmält om ersättning. Utskicket kommer göras i två omgångar då klistermärkena som ersätter stickers med rörliga ögon inte är leveransklara förrän mitten av november.

Vad har hänt?

En undersökning som Kemikalieinspektionen gjorde i juni 2016 har visat att de klistermärken från Egmont som Erikshjälpen köpt in och skickat till olika vårdinrättningar innehåller spår av två olika ämnen som inte är tillåtna i leksaker och produkter för barn (gäller bland annat ftalater). Därför uppmanade Erikshjälpen alla vårdcentraler att kassera befintliga klistermärken av typen Bamseklistermärken och Ögonklistermärken levererade med Systers Hemliga Låda. Ett brev gick ut till alla kunder med posten den 1 juli med detaljerad information om kassering och ersättning.

Hur farliga är klistermärkena?

De ämnen som påvisats i Kemikalieinspektionens rapport utgör inte någon direkt fara för det enskilda barnet. Det handlar om att minska den totala exponeringen av de aktuella ämnen som påträffats. Här är man extra försiktig då det gäller just leksaker för barn.

Vad ska vi som vårdcentral göra nu? Slänga alla klistermärken?

Vårdcentraler uppmanas att kasta sina befintliga klistermärken och sopsortera dessa som vanligt brännbart avfall. Observera att klistermärkena alltså inte ska sorteras bland plaståtervinning, utan i det vanliga brännbara avfallet. OBS! Gäller endast märken på karta, ej lösa i lådan. Beslutet om kassering har fattats efter kontakt med Naturvårdsverket, på inrådan av Kemikalieinspektionen.

Får vi ersättningsprodukter för de klistermärken som vi nu slänger?

För ersättning av kasserade klistermärken erbjuds nya, liknande, testade och godkända klistermärken som levereras från slutet av september. Ersättningsformulär fylls i här nedan. Vill ni istället ha ekonomisk ersättning ber vi er att mejla ersattning@egmont.se för mer information så hjälper Egmont er.

Kan vi beställa Systers Hemliga Låda nu?

Ja, det kan ni absolut! Gå in på sidan för Systers Låda och beställ idag.