Lyckat fotbollsläger stärkte gemenskap

För andra året i rad arrangerades FFA Global Summer Camp. Till Rosenlunds IP i Jönköping kom deltagare från Göteborg, Stockholm, Västerås, Helsingborg, Hässleholm och Kristianstad. Temat för årets läger var Drömmar och mål.

I samarbete med organisationen FFA Global (Football For All) driver Erikshjälpen ett integrationsprojekt för att i samverkan med lokala föreningar och fotbollsklubbar hjälpa ungdomar att nå sin fulla potential och hitta sin plats i det svenska samhället. Cirka 100 deltagare och ledare från sex av de tio orterna där FFA-verksamhet finns deltog den 25-28 juni i FFA Global Summer Camp.

– Syftet med lägret har varit att samla ledare och deltagare från olika platser, för att ha roligt tillsammans och skapa en större sammanhållning inom FFA, vilket jag tycker att vi verkligen har lyckats uppnå, säger Håkan Giselsson, nationell projektledare för FFA Global.

Under lägrets första kväll delades deltagarna in i lag och fick ägna sig åt teambuilding-aktiviteter och att lära känna varandra. Fotbollscupen inleddes dagen därpå.

Det har verkligen varit integration i koncentrerad form

Mycket fotboll spelades under lägret. Ungdomarna fick också chans att spela beachvolley, bada, tävla i dragkamp och en hel del annat.

– Det blir onekligen en väldigt spännande, dynamisk och emellanåt lite laddad mix av människor, när 100 personer från länder som Kongo, Italien, Kanada, Syrien, Iran, Afghanistan, Nigeria, Portugal och Sverige umgås tätt tillsammans. Det har verkligen varit integration i koncentrerad form. Mycket lärorikt, inte bara för deltagarna utan också för oss som ledare. Vi tar med oss många värdefulla erfarenheter härifrån, som vi hoppas kunna bygga vidare på, säger Håkan Giselsson.

En kväll besöktes FFA Global Summer Camp av Fredrik Söderström, tidigare fotbollsproffs i Portugal och spelare i det svenska landslaget. Han höll en mycket uppskattad föreläsning om att nå sina drömmar och mål och hur han gjorde när han kom till Portugal, för att integreras i samhället. Fredrik berättade att för honom var språket en nyckel, på tre månader lärde han sig att prata portugisiska. Efter föreläsningen fick ungdomarna möjlighet att ställa frågor, vilket många av dem gjorde, bland annat om hur det var att ha Mourinho som tränare och att möta spelare som Zinedine Zidane.

På onsdagen avslutades fotbollscupen och det fanns givetvis också tid att se Sveriges VM-match.

Läs också om fotbollslägret hos Jnytt.

Tack till alla sponsorer som gjorde lägret möjligt!