fbpx

Louis – en superhjälte till skydd för flickorna

För familjer som till följd av coronakrisen får det svårare ekonomiskt, kan valet att gifta bort en dotter framstå som enda utvägen för att få en mun mindre att mätta. Ett bortgifte som dessutom kan ske helt i skymundan när social distansering gäller. “Vi jobbar intensivt för att förhindra detta. Genom radiosändningar, samarbeten med religiösa ledare och genom chattgrupper där barn kan göra anmälningar direkt, säger Louis Nanako.

I sin roll som pappa till två och ett halvt-åriga dottern Elielle är Louis Nanako självklart en superhjälte. Den rollen får han nu mer än någonsin iklä sig även för andras döttrar, i sitt arbete inom Erikshjälpens partnerorganisation DEDRAS i Benin, Västafrika.
Som i stora delar av övriga världen är skolorna stängda också i Benin. Det gör att risken för att en flicka ska bli bortgift utan att det upptäcks är betydligt högre. Dessutom är religiösa samlingslokaler stängda vilket gör att äktenskapen i större utsträckning arrangeras diskret i hemmen.

Ge superkraft till krisens hjältar!

Eller swisha SUPERKRAFT till 900 92 83

– Coronakrisen hotar barns trygghet på många sätt. Ett barnäktenskap kan till exempel lätt arrangeras diskret i tider av social distansering, säger Louis och fortsätter:
–  På grund av krisen har vi akut behövt anpassa vårt arbete för att fortsätta kunna skydda barnen. Vi jobbar intensivt med att skapa medvetenhet bland familjer i riskzonen, men också via radiosändningar för att få ut budskapet brett.

DEDRAS arbetar sedan tidigare med påverkansarbete mot religiösa ledare och andra samhällsledare, som engageras för att vara med och skydda flickor från barnäktenskap och rapportera så fort de får kännedom om ett planerat barnäktenskap. Samarbetet med dessa ledare intensifieras nu ytterligare för att utgöra ett starkt skyddsnät för flickor i Benin.

– Vi har också skapat grupper på WhatsApp och Facebook med barnen i våra barnklubbar och kamratstödjargrupper för att den vägen kunna få information om våld och övergrepp och kunna vidta åtgärder för att skydda barn i riskzonen.
Utmaningen på sikt, efter corona, blir att få tillbaka flickorna till skolan och kunna stötta de familjer som förlorat sin möjlighet till försörjning.
– Vår önskan är en värld utan Covid-19, där varje barn har möjlighet att förverkliga sin dröm, säger Louis.

 

Läs om fler av krisens hjältar här!