Ljuset är på väg

Äntligen är ljuset på väg tillbaka och våren är i antågande. En tuffare och bildligt talat mörkare höst har nog aldrig jag upplevt i vårt land, då vi fått se så många människor fara illa. Men genom mitt arbete på Erikshjälpen har jag också fått se och möta många som på olika sätt vill vara med och göra livet ljusare.

Det kan vara till exempel genom att göra ankomsten till Sverige för våra medmänniskor, som tvingats lämna sina hem och det de älskar, så positiv och bra som möjligt. Några som gör det mötte jag alldeles före jul i Huskvarna:

Jag kliver in i Huskvarna Pingstkyrka och känner mig varmt välkommen då ett flertal äldre volontärer finns där just för att ta hand om besökarna. Från kyrksalen hörs glada skratt och rop. Väl inne möts jag av en fullsatt kyrksal, där runt 150 ungdomar och ledare är i full fart med att genomföra en lek där alla är inkluderade med att trä en tråd i och mellan bänkraderna. Stämningen är på topp. När leken är slut kliver en av deltagarna fram och sjunger en låt på sitt språk och övriga i publiken börjar genast klappa takten.

Jag och många med mig förstår inte mycket men han är duktig och vi njuter av sången. Vad är det då som är på gång? Jo, runt 180 ungdomar från framför allt HVB-hem för ensamkommande, men även ett gäng från ordinarie fotbollslag, har spelat Football For All Global-cup hela dagen och nu är det alltså avslutning. Cupen är ordnad av Huskvarna Pingst, Frälsningsarmén Jönköping och fotbollsklubben HFF. Ett digert förarbete har gjorts där man bland annat ordnat runt 100 volontärer som hjälpt till under dagen men man har också fått väldigt många sponsorer och gåvogivare för att göra dagen möjlig. Men det bästa med detta är att det är inte enbart denna dag som erbjuds ungdomarna utan detta är startskottet för en fortsatt Football For All Global-verksamhet i Huskvarna.

Under kvällen får ungdomarna som vill fortsätta ingå i denna positiva gemenskap anmäla sitt intresse. Verksamheten innebär att man kommer att träna fotboll 3-4 gånger i veckan, delta i ”life-class” där man jobbar med sina värderingar och attityder och reflekterar kring syfte, mening och mål i livet, samt får man möjlighet att ha en mentor som ett extra stöd. Erikshjälpen har sedan ett år tillbaka varit med och stöttat en Football For All Global -verksamhet i Vårby. Ungdomar därifrån fanns med under dagen. Vi kommer att fortsätta vara med och utveckla och sprida konceptet till fler orter i landet.

Kvällen fortsätter med häng i serveringssalen där ungdomar och volontärer i alla åldrar, från tonåringar till pensionärer fikar, käkar snacks och umgås. Ungdomarna, som är allt från nyankomna sedan några veckor till att ha varit i Sverige flera år, visar tydligt sin tacksamhet över att denna dag arrangerats. Lite här och var sitter små grupper och samtalar, både unga och äldre tillsammans.

Två afghanska killar som jag samtalar med har varit i Sverige i över ett år. Båda har tvingats fly från Iran där de är uppvuxna tillsammans med sina familjer men riskerade att hamna i kriget i Syrien. De har kamrater som dödats där. De berättar om och visar bilder på sina yngre syskon som är kvar i Iran och som de saknar oerhört mycket. Nu drömmer den ene om att bli polis och den andre vill bli ridlärare. Han red mycket i Iran men här är det alldeles för dyrt så han har bara kunnat rida två gånger sedan han kom hit.

Nu drömmer den ene om att bli polis och den andre vill bli ridlärare

Flera av de äldre volontärerna som jag pratar med har förberett sig för att vara med till inpå småtimmarna men många ungdomar och ledare är trötta efter en intensiv dag och trappar av efter en stunds härlig gemenskap. Runt 60 ungdomar anmälde sitt intresse för att delta i fortsatt Footboll For All Global-verksamhet innan de gick hem.

Jag lämnar samlingen alldeles varm inombords. Erikshjälpen vill ge liv åt barns drömmar. Här har vi en fantastisk möjlighet!

De människor jag i olika sammanhang möter vittnar om att det gett dem själva så mycket tillbaks att få vara med och lära känna människor från olika delar av världen och olika kulturer. Detta är ljus i mörker för mig och liksom ljuset kommer åter med våren upplever jag att så många vill vara med och få ljuset att segra över alla mörka destruktiva krafter som vi tyvärr också möter i vårt fantastiska land.

Birgitta Johansson, programkoordinator Sverige