fbpx

Julshoppa hållbart för en godare jul

Svensk julshopping behöver bli mer hållbar, det anser Erikshjälpen Second Hand som i julkampanjen ReChristmas vill uppmuntra fler att satsa på återbruk vid årets julklappsinköp.

– När man handlar julklappar i våra second hand-butiker har man chans att hitta riktigt personliga julklappar som älskats av tidigare ägare, samtidigt som man bidrar till en bättre miljö och till biståndsinsatser, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand Butiker.

Under ReChristmas-kampanjen pågår också en tävling där second hand-shoppare kan dela en bild i sociala medier, med hashtagen #rechristmas. Tre vinnare utses efter jul och får var sitt presentkort värt 1000 kronor, som de kan handla för i någon av Erikshjälpens cirka 60 second hand-butiker.

– I år har jag faktiskt redan inhandlat ett gäng julklappar på second hand, säger Evelina Stahlén från Uppsala.
Hon var en av dem som vann presentkort i ReChristmas-tävlingen förra julen. Hon handlar gärna second hand eftersom det går att hitta så många fina saker och att det bidrar till att barn runt om i världen får det bättre. Hon tycker också det är viktigt att bryta slit och släng-trenden i samhället.
– Vi måste försöka använda mer av allt som redan finns istället för att producera en massa nya saker. Dessutom tycker jag det är kul att springa in och ut på loppisar och i second hand-butiker för att hitta just det där speciella man söker, berättar hon.

Julklappen som förra året ledde till vinst i ReChristmas-tävlingen var barnboken Farmor Ankas julklapp, som sonen fick. Att visa i sociala medier att hon handlar julklappar på second hand kändes naturligt för Evelina Stahlén.
– Jag tycker det är mycket bra att uppmana människor att titta även bland begagnade saker när det är dags för julklappsshopping. I och med att tävlingen anordnades via sociala medier fick jag chansen att sprida tanken bland fler människor om en återbrukande jul, säger hon.

ReChristmas-kampanjen kommer att synas i Erikshjälpens second hand-butiker runt om i Sverige från och med vecka 47.