fbpx

”Jag ville inte leva mitt liv för att göra andra nöjda”

Nina Hyman har sjungit och skrivit låtar så länge hon kan minnas, men resan till personen och artisten hon är i dag har varit allt annat än spikrak. Nu hoppas hon genom sin musik kunna inspirera andra att våga titta inåt – och den 10 juni släpper hon en låt tillsammans med Erikshjälpen.

För Nina är frågan var hon kommer ifrån komplex.

– Sist jag räknade hade jag flyttat 15 gånger, säger hon.

Hon föddes i USA och bodde sina första år i livet där innan familjen flyttade till Sverige. Senare har musiken lett henne till nya platser – både i Sverige och tillbaka till USA och Los Angeles. Flyttarna har gjort Nina mer fri, och bilden av vad som är hemma är snarare en känsla än en plats. Att behöva starta om på nya platser har dock inte alltid varit helt enkelt. I tonåren blev Nina mobbad och utfryst.

”Jag blev förföljd, kallad saker, spottad på och fick stenar kastade efter mig”

Mobbningen grundade sig i rasism och för Nina ledde det till en känsla av ensamhet och depression. Då blev musiken ännu viktigare.

– För mig blev musiken som ”ett vapen” för att bevisa mig.

Men det ledde också till att hon inte såg sitt eget värde och bara försökte göra andra nöjda. Hon satte sig själv sist, något som hon själv beskriver som en mörk plats i livet. Till slut fick Nina nog och tänkte ”nu räcker det, jag skiter i allt och börjar om från början”. Hon ville bort från känslan att vara till lags och i stället känna sig rotad i sig själv. Nu förespråkar hon att våga kolla inåt, och har lämnat åren av destruktivitet bakom sig.

– Jag slängde den duktiga flickan i papperskorgen, säger hon.

I dag vågar Nina tro på sig själv, utan rädsla för vad andra ska tycka. Nu kommer drivkraften inifrån och Nina utgår från vad hon själv är stolt över.

Nina syns sedan ett tag tillbaka under namnet Ina Ivy. Med namnet hyllar hon sina rötter som Native American. Ina betyder ”liv” på Native American och för henne står ivy, som betyder murgröna, för att våga sprida sitt budskap. Artistnamnet är personligt, men det gör också att Nina enklare kan skilja på person och prestation. Nina vill som Ina Ivy utstråla självförtroende och sätta självmedvetenhet på agendan.

– Tidigare har jag inte tänkt så mycket på självmedvetenhet, men har man inte det upplever jag att man inte riktigt vet vem man är och då blir självförtroendet och självbilden lidande, säger Nina.

Som artist inspireras hon av stjärnor som Kanye West, Missy Elliot, Nas och Britney Spears. Hennes låtar influeras av hip-hop, RNB och pop med ett amerikanskt sound. Men det viktigaste är budskapet: att inspirera andra till att våga tro på sig själva.

Just nu är Nina aktuell i ett samarbete med Erikshjälpen där hon släpper en låt som barn i ett av Erikshjälpens projekt i Uganda körar. Så här säger hon själv om samarbetet:

”Jag vill vara med och skapa en attitydförändring i samhället, och jag känner att vi står för samma saker. Erikshjälpen jobbar för att unga ska våga drömma och det gör jag med”

I låten medverkar barn och unga från Erikshjälpens projekt Hope Studio i Uganda. I Hope Studio får barn och unga som på olika sätt drabbats av hiv/aids, genom att skapa musik, chans att göra sina röster hörda och berätta om sin verk-lighet. Flera av Hope Studios låtar har spelats på nationell radio i Uganda. I samband med låt-släppet görs också en kort dokumentär där vi får lära känna Nina lite bättre.

Lyssna på låten – On Water
Se dokumentären