”Jag lever mitt jobb och jobbar mitt liv”

Med en app vill han motivera ungdomar att välja en positiv livsinriktning – istället för kriminalitet. ”Jag vill att de ska kunna känna sig nöjda med vilka de är och stolta över var de har hamnat”.

Solen kikar försiktigt fram mellan molnen när vi träffar Jonathan Ekros i lägenheten i Växjö, i stadsdelen Araby. Jonathan är projektledare för Neighbourhood men också föräldraledig på deltid och ettåriga dottern Vira kommer, med en Babblarna-bok i handen, ut i hallen för att säga hej.

Sedan några år tillbaka jobbar Jonathan Ekros bland ungdomar i Araby och sedan 2017 driver han projektet Neighbourhood, som är ett samarbete mellan Ulriksbergskyrkan och Erikshjälpen.

– Det bästa med arbetet är när man ser att det blir en förändring i ungdomars liv, att de tar en annan riktning, till exempel prioriterar läxläsningen framför försäljning av stulna jackor, säger Jonathan Ekros.

Vi jobbar utifrån gamificationtanken och det är det som gör oss unika

När man googlar Araby möts man av rubriker om oroligheter och vapentillgång. Araby finns med på Polisens lista över särskilt utsatta områden i Sverige.

– Att Araby har hamnat på Polisens lista gör att ungdomar här känner sig dömda och bedömda. Och om man inte vill vara det som folk tänker att man är, så är det ganska svårt att vara något annat.

Ungdomarna som Jonathan möter genom Neighbourhood kom till Sverige som små. Deras familjer har haft svårt att etablera sig i det svenska samhället och föräldrarna har inte kunnat stötta i skolarbetet. När skolan inte funkar lockar svarta marknaden och narkotikahandeln istället. Då vill Neighbourhood vara ett tillräckligt attraktivt alternativ, som på sikt kan hjälpa ungdomar ut på den riktiga arbetsmarknaden.

– Vi har en kille som kom till oss för ett och ett halvt år sedan. Han går på gymnasiet och när han kom sa han att han hade kuggat alla sina prov. Han började komma på läxhjälpen. Nu har han tagit truckkörkort, har gjort 20 övningskörningstimmar och bokat uppkörning. Han har fortfarande en bit kvar i skolan, men vi är hoppfulla om att han ska kunna ta studenten till sommaren.

I arbetet med att ta fram den verksamhet som blev Neighbourhood insåg Jonathan Ekros att det skulle behövas något mer än läxläsning och samtal för att motivera den här gruppen ungdomar. Det fick honom att tänka på spel, vilket ledde till en app.

– Vi jobbar utifrån gamificationtanken och det är det som gör oss unika, säger han.

Ungdomarna i Neighbourhood får bland annat möjlighet till läxhjälp, praktik, coachande samtal och ledarskapsutbildningar. Och när de deltar i olika aktiviteter registreras det i appen och genererar poäng som de sedan kan byta mot belöningar som gocart, övningskörningstimmar och resor. I appen ser de hela tiden hur mycket poäng de har och hur mycket mer som behövs för att nå nästa belöning.

– Istället för att tänka ”jag sköter mig i skolan nu för att kunna få ett jobb om tio år” så räcker det med att tänka ”jag satsar på skolan i två veckor och sen får jag köra gocart”.

Det är värdefullt för den personen men det är också en vinst för hela Sverige

En större belöning, som en Göteborgsweekend eller en skidresa, kräver att ungdomen engagerar sig under en längre tid och börjar tänka mer långsiktigt. Då blir det också lättare att se långsiktigt på sin utbildning.

– Om vi kan hjälpa en person att gå ut gymnasiet med fullständiga betyg, kanske ha tagit truckkörkort och körkort på vägen och ha gjort lite praktiktimmar att skriva in i sitt CV, så ser vi att det är en väg in i samhället, in i arbetslivet. Det är värdefullt för den personen men det är också en vinst för hela Sverige.

Innan Jonathan Ekros började jobba med Neighbourhood har han bland annat varit ungdomsledare, elevcoach, danslärare och arbetat med hemlösa på RIA. Under bibelskolestudier gjorde han också några månaders praktik på ett rehabcenter för unga gängkriminella i New York. När han berättar om Neighbourhood och sådant han jobbat med tidigare kommer han ofta tillbaka till vilken syn man som ungdom har på sig själv och vilket beteendemönster. Jonathan hade själv låg studiemotivation under högstadie- och gymnasietiden.

– Jag hade lätt för skolan så jag fick mina betyg. Men jag känner att jag lika gärna kunde ha varit i Neighbourhood-ungdomarnas situation om jag hade haft deras förutsättningar. Det är lätt att se hur enkelt det är att hamna där, säger han.

Jonathan tycker att det är roligt att tänka nytt och långsiktigt och arbeta tillsammans med ungdomar. Mycket av jobbet handlar om relationer och ibland är det svårt att dra gränser mellan privatliv och arbete.

– Jag skulle kunna ha fasta arbetstider. Men det är också lite det som är charmen men den här typen av arbete, att inte ha det riktigt så. Utan att jag lever mitt jobb och jobbar mitt liv.

Kort om Jonathan

Ålder: 28 år
Bor: I en lägenhet i Araby, Växjö
Familj: Frun Julia och dottern Vira
Gör: Projektledare för Neighbourhood och föräldraledig med Vira
Lyssnar på: ”I år har jag lyssnat otaliga timmar på poddar, jag har spenderat mycket av min pappaledighet åt det medan Vira sover. Det är ledarskapspoddar. När det gäller musik har jag en förkärlek för reggae och så lyssnar jag mycket på hip hop och r ’n b.”
Gör helst en ledig dag: ”För att jag ska känna mig riktigt ledig så har jag helst en blank dag, som är öppen för spontanitet och att kunna säga ja till det som dyker upp under dagen.”