
30 000 gifts bort. 5 000 blir mammor innan sin 15-årsdag. 10 000 könsstympas. Varje dag. Den ojämställdhet som drabbar flickor världen över är enorm. Men det finns ljus. Med kampanjen ”Ta fighten med flickorna” lyfter Erikshjälpen de modiga flickor som varje dag tar fighten – för sig själva och för varandra.
Internationella kvinnodagen står för dörren. En viktig dag som sätter fokus på den enorma ojämställdhet som drabbar flickor och kvinnor över hela världen. För samtidigt är den 8 mars som vilken dag som helst. En dag då 130 miljoner flickor inte får gå i skolan. Då 30 000 flickor gifts bort mot sin vilja, då 10 000 flickor utsätts för könsstympning och då 5 000 flickor blir mammor trots att de själva ännu inte fyllt 15 år.
– Det låter mörkt och det är otroligt mörkt. Samtidigt ser vi också många exempel som visar att förändring är möjligt. För de finns överallt, flickorna som har fått nog. Som är så otroligt modiga och bryter normen, som tar kampen – för sig själva och för varandra, säger Jessica Albertson, biträdande programchef för Erikshjälpens internationella arbete.
”De finns överallt, flickorna som har fått nog. Som är så otroligt modiga och bryter normen, som tar kampen – för sig själva och för varandra.”
Genom att arbeta för flickors rätt till utbildning, hälsa och trygghet och skydd skapar Erikshjälpen förutsättningar för att flickor som växer upp även under extremt ojämlika förhållanden ska få förutsättningar jämlika pojkars. Det sker bland annat genom olika barn- och ungdomsgrupper där flickor får lära sig om sina rättigheter och där de får kraft att göra sina röster hörda och faktiskt förändra världen.
–Här arbetar vi som organisation för att både ge flickorna verktyg och skapa plattformar för dem, men också för att påverka dem som finns runt flickorna så att vi ser till att det här utrymmet skapas och säkerställer att de inte utsätts för ytterligare risker, säger Jessica Albertson.
På ett högstadium i Benin, i Västafrika, finns bland annat en kamratutbildargrupp som drivs av Erikshjälpens partner på plats. 16-åriga Raima är en av medlemmarna.
– Att små flickor tvingas in i äktenskap är ett stort problem här. De flesta föräldrar känner inte till vad lagen säger och tror att det bästa som kan hända en flicka är att hon får en make. Att själva syftet med en flickas liv är att få en man och snabbt därefter barn, säger Raima.
”Det är dags att få ett slut på flickors lidande.”
Dagligen kämpar hon och gruppens övriga medlemmar för att förändra attityderna kring barnäktenskap och för att hjälpa tjejer som befinner sig i riskzonen för att utsättas för våld och övergrepp. Tonårsgraviditeterna på skolan har genom deras arbete minskat kraftigt, övergrepp rapporteras i högre grad och planerade bortgiften har kunnat stoppas.
– Jag är stolt över att vara med i gruppen, trots att vissa hånar mig och de andra tjejerna, eftersom de inte tycker att flickor ska engagera sig tillsammans med pojkar. Men jag kämpar för andra för jag vet att jag kommer att vara glad att någon annan kämpar för mig den dag det gäller mig. Det är dags att få ett slut på flickors lidande, säger Raima.
Raima är ett av många exempel på de förändringar som kan ske när flickor får förutsättningar att förändra världen. Samtidigt är det fortfarande många miljoner flickor som ännu saknar utrymme att göra sina röster hörda.
– Därför måste vi tillsammans fortsätta ta fighten med flickorna – inte bara en dag, utan varje dag, säger Jessica Albertson.
”Vi måste fortsätta ta fighten med flickorna varje dag.”
Ta fighten med flickorna – swisha FIGHT till 900 92 83 eller ge din gåva här.