Hönor som förändrar livet

Tänk om en höna kan vara skillnaden mellan skolgång och barnarbete? Mellan bortgifte och utbildning? Tänk om hönan som tvååriga Franceline håller i famnen är helt avgörande för hennes framtid?

De var nio, hönorna som familjen Paguindbamba i Burkina Faso i Västafrika fick från början. Då var pappa Amado och mamma Clementine, som är jordbrukare och tidigare försörjt sig på att odla grönsaker, barskrapade. Det fanns varken mat eller pengar för att klara vardagen, än mindre för att betala skolavgifter för de fem av familjens sju barn som är i skolåldern.

Ge bort en höna i julklapp – klicka här

Byn där familjen bor har tidigare haft regelbundna torrperioder, men på senare år har torkan på grund av klimatförändringarna blivit värre. De senaste odlingssäsongerna har det varit torrare än någonsin.

– Odlingssäsongen kommer igång senare eftersom det är så dåligt med regn. Det är brännande hett varje dag. Ibland känns det som att solen har kommit närmare våra huvuden, säger Amado Paguindbamba.

När möjligheterna till försörjning krymper, blir familjer som redan lever i fattigdom ännu mer utsatta. Och när det inte finns pengar till skolavgifter, ökar risken att barnen istället tvingas arbeta eller giftas bort tidigt.

Familjen Paguindbamba fick stöd av Erikshjälpen, via en lokal partnerorganisation.

– Min familj fick nio hönor och en tupp. Sedan dess har hönorna fått kycklingar och jag har kunnat sälja runt 60 av dem. Inkomsten har gjort att jag har råd att betala barnens skolavgifter och för en tid sedan hade vi råd att köpa nya kläder till alla barnen, säger Amado.

Inkomsten från hönorna ger helt andra framtidsutsikter för familjens minsting, tvååriga Franceline, och hennes syskon.

För tänk, ordet är egentligen inte om utan att. Tänk att en höna kan vara skillnaden mellan skola och arbete, mellan bortgifte och utbildning. Tänk att hönan som Franceline håller i famnen faktiskt är helt avgörande för hennes framtid. Och tänk, att din gåva i jul kan spela en avgörande roll för fler flickor och pojkars framtid!

Daniel Grahn, Erikshjälpens generalsekreterare