fbpx

Hon jobbade med Erikshjälpens grundare

Sommaren 1956 fick Margareta Pettersson sitt allra första jobb – hos ingen mindre än Erik Nilsson i Ruda. I dag, mer än 60 år och ett helt yrkesliv senare, är hon på sätt och vis tillbaka där hon började. Den här gången som butiksvolontär.

Det är onsdag eftermiddag när vi träffar Margareta Petterson i Erikshjälpen Second Hands butik i Jönköping. Hon har precis räknat färdigt kassan från gårdagens försäljning.

– Jag har alltid gillat siffror. Jag tycker om att stå i kassan, men arbetet med att räkna den efteråt är ännu roligare, ler hon.

Med i samma församling

Erikshjälpen har funnits med länge i Margaretas liv. Hon är uppvuxen i samma församling som grundaren Erik Nilsson och redan som 16-åring började hon jobba i hans verksamhet, som då var i sin uppstartsfas.

På förmiddagarna arbetade jag i skomakartorpet där Eriks familj bodde

– Jag hade just tagit realen när Erik frågade om jag kunde hjälpa honom med en del administrativt arbete. Så på förmiddagarna arbetade jag i skomakartorpet där Eriks familj bodde och Erik hade sin verksamhet. Jag skrev brev till olika sjukhus för att ta reda på om det fanns några barn som Erik skulle kunna skicka leksaker till. Jag var också med och distribuerade tidningen ”De sjukas vän”.

Margareta arbetade ungefär ett år i verksamheten.

– Erik hade tidigt stora visioner, men det var inte många som trodde att det skulle bli något av honom. Tänk att Erikshjälpen började i de där två rummen i skomakartorpet och har vuxit till det som finns i dag, det är en fantastisk utveckling!

Bli Månadsgivare nu!

Stötta barnens rätt till god hälsa och trygghet.

JA! Klicka här.
(Bankens formulär för autogiro öppnas i ett nytt fönster. Minsta belopp 100 kr)

Cirkeln är sluten

Efter ett långt arbetsliv, där Margareta arbetat med administration, löner och ekonomi, är hon nu med och fortsätter att förvalta det Erik startade.

– Nu tycker jag att cirkeln har slutits. Jag är tillbaka där jag började! Att vara volontär på Erikshjälpen Second Hand känns roligt och meningsfullt, säger hon.

Och Erik Nilssons vision – den bär hon med sig.

– Utgångspunkten för Erik var barnen och det finns fortfarande många barn och familjer som far illa. Vi får aldrig glömma det! Ju mer pengar vi får in, desto mer kan vi göra för dem.

Erikshjälpen är en barnrättsorganisation med uppdrag att bekämpa fattigdom och utsatthet genom att förverkliga barns rättigheter. Vi kan också beskrivas som en hjälporganisation och det vi gör kan i enkla ordalag kallas välgörenhet. Men vår kompetenta personal gör självklart mycket mer än så. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för barns rätt till utbildning och fritid, hälsa, trygghet och skydd. Erikshjälpen vill alltid vara transparenta och trovärdiga. Vi uppfyller alla krav för 90-konto och är medlemmar i Giva Sverige – branschorganisationen för tryggt givande.
Genom att donera till Erikshjälpen stödjer du välgörande ändamål i Sverige och världen över. Genom att bli Månadsgivare, ge en gåva eller present via vår gåvobutik gör du skillnad för barn i utsatta livssituationer runt om vår jord.