Hjälpen betydelsefull efter snart 30 år

Minns ni jordbävningen i Armenien 1988? Yeranos Gasparyan minns den väl. Han var Erikshjälpens kontaktperson i det hjälparbete som följde på katastrofen. I dag hälsar han på på kontoret i Holsbybrunn.

Den 7 december 1988 drabbades Armenien av en svår jordbävning. Den kalla vintern som följde gjorde det extra besvärligt för alla de människor som förlorat sina hem. Yeranos Gasparyan jobbade då som engelskalärare i en grundskola.

På grund av sina språkkunskaper blev han tillfrågad att hjälpa till som tolk när Erikshjälpens dåvarande direktor Roland Nelson besökte landet för att starta hjälparbetet. Det blev början på en vänskap som sedan följt dem genom livet.

Erikshjälpen sände hjälp inom flera områden till Armenien – sjukvårdsutrustning och mediciner, mat och kläder. Och så tjugo hus som byggdes upp av frivilliga svenska snickare på plats i Armenien.

Sedan en tid tillbaka är Yeranos Gasparyan pensionär och bor i Holland, men när han besöker Armenien åker han ofta förbi byn med Erikshjälpens hus. Även om hög arbetslöshet och fattigdom i landet gör att många inte kan underhålla sina hus så bra, så finns i alla fall dessa hem för 20 familjer kvar.
– Människorna bor kvar och många har byggt ut allteftersom familjen växt. Och sjukhusen har kvar utrustningen de fick, berättar han.