fbpx

Gumato kämpar för att ha råd med menskydd

”Mina föräldrar säger ibland att jag inte ska slösa pengar på mensskydd, då går jag till mina grannar och frågar om de kan köpa ett eller flera skydd till mig.”  Så ser vardagen ut för 15-åriga Gumato Jillo, som bor i Segel i norra Kenya. Erikshjälpen arbetar i Kenya för att stärka flickors rätt till utbildning och möjlighet att gå i skolan även under deras mens.

Gumato Jillo är 15 år och bor i byn Segel, i norra Kenya. Gumato föräldrar har sällan tillräckligt med pengar för att köpa ett paket mensskydd. Då frågar hon sina systrar. Om inte de heller har råd måste hon be om hjälp av sina grannar.  

Så ser det ut för de flesta flickor i norra Kenya. Området är drabbat av extrem torka och bristen på hygienprodukter är stor. Många skolor saknar dessutom nödvändiga faciliteter som toaletter eller rinnande vatten. Något som gör att många flickor stannar hemma från skolan när de har mens.  

”Mina föräldrar säger ibland att jag inte ska slösa pengar på mensskydd, då går jag till mina grannar och frågar om de kan köpa ett eller flera skydd till mig.” 

Här jobbar Erikshjälpen med en lokal partnerorganisation för att fler barn ska få möjligheten att gå i skolan. En viktig del av arbetet är att dela ut mensskydd för att säkerställa att inga elever missar skolan på grund av mens.  

– Vi tycker inte att det är något att skämmas över eftersom det ju är något naturligt, säger 14-åriga Maria Qalla. 

Var med och stötta Erikshjälpens arbete med flickors rätt till utbildning och möjlighet att fortsätta gå i skolan även under deras mens.

Mer om vårt arbete med menshälsa:

Mens ❤ Skola = Sant