fbpx

Garasi – en superhjälte för kvinnor och barn

Hennes uppdrag är att hålla gravida kvinnor, ammande mammor och små barn så friska som möjligt – i en region och en tradition där såväl tillgången som tilliten till sjukvård är allt annat än hög. Nu, när hela Indien stängts ner till följd av coronaviruset, är Garasi Masares arbete både svårare och viktigare än någonsin. “Mitt mål är att hålla alla säkra och friska”, säger hon.

Hennes titel är ASHA, vilket innebär att hon är en av flera statligt anställda lokala hälsoarbetare som jobbar tillsammans med Erikshjälpens partnerorganisation EFICOR för att främja barn- och mödrahälsovård på den indiska landsbygden.

Här står blivande och nyblivna mödrar inför flera stora utmaningar när det gäller deras hälsa. Genom det arbete som EFICOR bedriver tillsammans med de statliga myndigheterna får kvinnorna kunskap om vilka risker som finns under graviditeten och vad de själva kan göra för att minimera dem. Det handlar om alltifrån allmänna råd om vad som är viktigt under en graviditet, såsom att äta regelbundet, vila och att inte arbeta fysiskt hårt, till vilka varningstecken det finns att vara observant på under graviditeten och efter förlossningen.


Många av kvinnorna är analfabeter och i samarbete med Erikshjälpen har EFICOR bland annat tagit fram en bilderbok med pedagogiska bilder som hjälper kvinnorna att kunna ta till sig den livsviktiga informationen.
Första fredagen varje månad samlar Garasi Masare vanligtvis gravida kvinnor och ammande mammor i större grupper. Nu, på grund av Indiens strikta restriktioner till följd av coronaviruset, är det inte längre möjligt.

Ge superkraft till krisens hjältar!

Eller swisha SUPERKRAFT till 900 92 83

– I stället besöker jag kvinnorna i hemmen. Jag åker från hus till hus, övertygar människor om att det är viktigt att tvätta händerna regelbundet med tvål och att hålla social distans. Samtidigt försöker jag påverka kvinnorna att våga föda på sjukhus och att inte avstå från att vaccinera sina barn, på grund av rädslan för corona. Det är ett mycket utmanande arbete men vårt mål är att hålla alla säkra och friska, säger Garasi Masare.