fbpx

Förskolan gjorde Edelawit trygg

När Edelawits pappa lämnade familjen fick de svårt att försörja sig. När hennes mamma senare blev sjuk blev vardagen ännu tuffare och ibland saknades det mat på bordet. Tack vare Erikshjälpen och den lokala partnerorganisationen Diccko fick Edelawit möjlighet att börja i förskoleklass och hennes vardag blev tryggare.

Vi träffar Edelawit, 12, i Jijiga i Etiopien, ett område där fattigdomen är utbredd. Hon är en glad tjej som tycker om att studera och drömmer om en framtid med jobb inom vården. När hon inte går i skolan hjälper hon sin mamma att sälja Injera, som är ett etiopiskt tunnbröd, för att familjen ska kunna försörja sig.

Men livet har inte varit helt enkelt. När Edelawit var väldigt liten övergav hennes pappa familjen och hennes mamma lämnades ensam med tre barn att försörja. Vid flera tillfällen har även mamman varit svårt sjuk och familjen har levt under tuffa ekonomiska förhållanden. Ibland har det varken funnits mat eller pengar för att klara av vardagen och än mindre för att betala skolavgifter.

Men tack vare ett av de projekt i Jijiga, som Erikshjälpen stöttar genom partnerorganisationen DICCKO, fick Edelawit möjlighet att börja i förskolan och hennes vardag blev genast tryggare. Här fick hon chans att vara barn igen och varje dag fick hon kompletta måltider.

Nu har jag hopp om framtiden igen

– Mina tre år på förskolan var väldigt kärleksfulla och jag känner en enorm tacksamhet för den hjälp och det stöd jag har fått. Nu har jag hopp om framtiden igen och min tid på förskolan har inspirerat mig till att fortsätta studera så att jag i framtiden kan få ett bra jobb, säger Edelawit.

Erikshjälpen har samarbetet med DICCKO sedan 2007 och genom det stödet har många barn, som kommer från liknade tuffa familjeförhållanden som Edelawit, fått hjälp att betala skolavgifter. På skolan får även barnen näringsrik mat och för barn från de allra fattigaste familjerna blir skolluncherna en rejäl avlastning för familjernas hushållskassa.

Jag vill kunna hjälpa människor som är sjuka

Efter att barnen avslutat sina tre år på förskolan har personalen fortsatt kontinuerlig kontakt med dem och deras familjer. När vi träffar Edelawit går hon i fjärde klass.

– Mitt favoritämne är engelska och när jag blir stor drömmer jag om att bli läkare. Jag vill kunna hjälpa människor som är sjuka.