fbpx

Färre tjejer i skolan på grund av corona

Maten har blivit dyrare än vad många familjer har råd med. Därför står nu tonårstjejer mitt ute på vältrafikerade vägar, för att i farten sälja varor till dem som kör förbi. Erikshjälpen kämpar för att hjälpa dessa tjejer tillbaka till skolan.

16-åriga Irada från Benin i Västafrika är en av alla elever som drabbades när skolorna – liksom övriga samhället – stängde i våras.

– Vi var väldigt rädda då, minns hon.

Riset kostar mer än dubbelt så mycket som innan pandemin

Irada och hennes kompisar började kalla den ofrivilliga ledigheten för coronalovet, men det blev ett lov utan glädje. Bland tonåringarna fanns stor stress och oro, både för framtida möjligheter till utbildning och jobb och för familjens dagliga försörjning. En del familjer har helt enkelt inte råd att köpa mat längre.

– Riset kostar mer än dubbelt så mycket som innan pandemin började, berättar Irada.

På radio har Irada och hennes familj hört Erikshjälpens lokala partner berätta om hur viktigt det är att alla barn får fortsätta sin utbildning när skolorna öppnar igen. Tack vare detta är Irada nu tillbaka i skolan, men många elever saknas, framför allt många flickor. Många av dem tvingas jobba, en del med livsfarlig försäljning på vägarna – som också ofta leder till utnyttjande och övergrepp. Andra har blivit bortgifta.

Erikshjälpens lokala partnerorganisation Dedras jobbar på flera sätt för att få både flickor och pojkar tillbaka till skolan och för att hindra barnarbete och barnäktenskap. Påverkansarbete gentemot lokala ledare och föräldrar, bland annat via radio, är en viktig del. Det är också viktigt att hjälpa föräldrar hitta nya inkomstmöjligheter, så att de känner att de har råd att skicka sina barn till skolan. 150 föräldrar till tonårstjejer i det område där Irada bor har fått små startbidrag till verksamheter som hönsuppfödning eller tvåltillverkning.