Färre barn på sopberget

Barnen som jobbar på soptipparna i Mumbai, Indien, blir allt färre. Istället går fler barn i skolan.

Barn plockar farliga sopor

Familjerna som bor vid soptipparna i Indien samlar skräp för att få en inkomst, ett arbete som är hårt, hälsofarligt och dessutom olagligt. Många barn får hjälpa sina föräldrar att plocka skräp och får därför ingen utbildning, vilket gör det svårt för dem att någonsin få ett annat jobb och ta sig bort från livet på soptippen.

”Mitt liv har förändrats och jag har fått lära mig att läsa och skriva”, säger Deepali Sanjay Jagtap, 12 år.

Ser resultat

Erikshjälpen arbetar tillsammans med HDCI för att hjälpa barnen på soptipparna. Arbetet är långsiktigt men redan nu går det att se glädjande resultat. Attityderna kring utbildning har förändrats och många föräldrar väljer att skicka sina barn HDCI:s center där barnen kan gå i förberedelseklass för att så småningom gå vidare till en riktig skola. På ett av centren vid soptippsområdet i Mumbai har antalet barn som deltar i förberedelseklassen ökat från 37 till 74.

– Och man räknar med att åtminstone 40 av dem ska kunna gå i den vanliga skolan nästa år, säger Roland Nissfolk, Erikshjälpens programkoordinator för Sydasien.

Åker buss för att komma bort

I Mumbai får en del av barnen i förberedelseklassen åka skolbuss till en lokal en bit ifrån soptippsområdet för att gå i skola. De får också göra utflykter för att uppleva nya miljöer. Förutom att barnen för en stund kommer bort från soptippen vidgas deras perspektiv samtidigt som de får utbildning och ny kunskap.

Hon skötte hushållet

Ett av de barn som fått börja skolan är 12-åriga Deepali Sanjay Jagtap. Tidigare tog hon hand om alla hushållssysslor, samt passade sina småsyskon, när föräldrarna plockade skräp.

”Jag gillar att ha skoluniform och att gå till skolan”.

HGP---soptippar_Indien_trygghet_center

Deepali berättar att även en yngre bror ska få börja skolan snart.

Utveckla arbetet vid soptipparna

När allt fler föräldrar är positiva till utbildning och allt fler barn kommer till HDCI:s informella förberedelseklasser ställer det ökade krav på både lokaler, personal och andra resurser.  Erikshjälpen vill också utveckla möjligheterna till yrkesutbildningar, särskilt för tonårstjejer och kvinnor.

– Därmed får de möjlighet att hitta mindre hälsofarliga sätt att försörja sig. Det är inte säkert att ett annat arbete ger en bättre inkomst än arbetet på soptippen, men det kan leda till ett bättre liv, säger Roland Nissfolk.

Foto: Matilda Häggqvist och Julia Carlsson

 

Taggar:, , ,