Färgexplosion när fritidshemmet Lejonhjärtat vann en remake

”Det tråkigaste rummet blev ett paradis”, konstaterar ett av barnen efter Erikshjälpen Second Hands remake på fritidshemmet Lejonhjärtat i Huskvarna. Med färg, fantasi och second handprylar förvandlades tre ganska beigea rum till platser för kreativitet, mys och gemenskap.

Mer färg! Det var barnens önskemål inför Erikshjälpen Second Hands remake på fritidshemmet Lejonhjärtat, vinnare av remaketävlingen 2016.

Erikshjälpen Second Hand är Sveriges ledande ideella second hand-aktör och har ett 60-tal butiker. Årligen utlyser Erikshjälpen Second Hand en remake-tävling där både privatpersoner, föreningar och verksamheter kan ansöka om att få ett eller flera rum omgjorda.

Inför remaken på Lejonhjärtat besöker Erikshjälpen Second Hand fritidshemmet och barnen visar runt i några av de mindre rummen. Väggarna är beigea eller vita. Det är ganska kalt. Det har inte varit fritids i lokalerna så länge och man har prioriterat att få de större rummen i ordning.

Med färg sponsrad av Alcros färgfond, lite tapeter, prylar och en massa goda idéer är det en tisdag i november dags att börja göra om. Från Erikshjälpen Second Hand i Huskvarna och Vetlanda kommer bland annat två fåtöljer, en skänk, några lampor, ramar och gosedjur.
– Vi vill ge barnen inspirerande och glada miljöer med hjälp av second handgrejer, säger Camilla Sköld, tillförordnad butikskommunikationschef på Erikshjälpen Second Hand.

Efter några intensiva dagar med målning av väggar, tapetsering av garderober, inredning och annat pyssel är det på fredagen dags att släppa in nyfikna fritidsbarn och personal i de omgjorda rummen.
– Oj, det känns jättekonstigt att det är grönt rakt fram i korridoren istället för vitt, säger fjärdeklassarna Emma Keskin och Ali Jawad som när de kliver in i Lejonhjärtats hall. Men det gröna rummet i slutet av korridoren får vänta. Först tittar Emma och Ali på legohörnan som målats om i starka färger, och på rummet som kallas ateljén.
– Det är jättefint. Jag gillar pysselhörnan i ateljén, säger Ali Jawad.Miljön har blivit mycket mer kreativ. Det gillar både barn och personal.
– Vilken skillnad, så himla bra! utbrister fritidspedagogen Abel Fokoe.

Till sist är det dags att gå in i det tredje rummet, som tidigare var vitt med en jeanssoffa men som nu gjorts om till ett djungelrum. Draperiet dras undan och Emma och Ali går in bland allt det gröna och gosedjuren som hänger från tak och väggar. Det tar en liten stund innan de säger något, de kikar sig omkring och tar in förvandlingen av rummet.
– Härifrån vill man ju knappt gå hem. Det är så lugnt och mysigt. Innan var det högljutt och tråkigt, säger Ali Jawad.

Det blev så mycket mer, det hade inte kunnat bli bättre!

När Emma, Ali och femtiotalet andra elever har kikat runt i rummen blir det tårtkalas och namntävling där barnen får ge förslag och rösta om vad rummen ska kallas. Det märks att barnen gillar sina ”nya” rum och det blev verkligen mer färg, precis som de önskade.–
Jag tänkte att Erikshjälpen säkert fyller igen hålet i väggarna och kanske målar om någon vägg. Men det blev så mycket mer. Det hade inte kunnat bli bättre, säger Emma Keskin.

På bilden: Kala väggar, en soffa och ett bord byttes mot grön färg, djungeltapet, skön matta och några fåtöljer, något som Emma Keskin och Ali Jawad gillade. Grönt är skönt. FOTO: Patrik Svedberg