fbpx

Erikshjälpens givare på Giving Tuesday: ”Det ger glädje att ge”

Visste du att givandet har en alldeles egen dag? Första tisdagen i december varje år infaller den – Giving Tuesday. En dag som sätter fokus på människors vilja att göra gott och uppmuntra fler att vara med och göra världen lite bättre. ”Att få dela med sig av det man har är en ynnest och ger en enorm glädje”, säger Catarina och Bertil Olofsson, trogna givare hos Erikshjälpen.

Giving Tuesday skapades 2012 som ett sätt att uppmuntra människor att göra gott. Konceptet är enkelt: ge en gåva eller ge av din tid och uppmuntra andra att göra detsamma.

– Att ge regelbundet ger för mig en känsla av att, mitt i den maktlöshet man kan känna inför situationen i världen, ändå veta att man gör något för att förändra. Som förälder vill jag också visa mina barn att det är viktigt att göra det man kan, även om man inte kan förändra allt, säger Marie Rydell, som sedan drygt två år tillbaka är Landfadder Rumänien hos Erikshjälpen.

–  Genom att ge till just Erikshjälpen vet jag att pengarna används på ett genomtänkt sätt i ett långsiktigt arbete, och att det är ett arbete som handlar om att stärka människor snarare än att cementera roller som hjälpare och mottagare.

Tillsammans gör vi världen bättre

Giving Tuesday uppmärksammas i mer än 70 av världens länder. Under förra året uppmättes 950 000 inlägg och 20 miljoner reaktioner i sociala medier kopplade till Giving Tuesday och det totala givandet globalt beräknades uppgå till omkring 18 miljarder kronor just den dagen.

Men lika mycket som Giving Tuesday är en specifik dag för generositet och omtanke, är det också en möjlighet att göra sin röst hörd och visa sitt engagemang, förhoppningsvis med följden att inspirera fler att vara med och göra världen lite bättre – inte bara denna dag utan alla dagar.

”Vi vore ingenting utan alla våra fantastiska givare!”

Catarina och Bertil Olofsson har ett långt och djupt engagemang som givare hos Erikshjälpen. Som Fadder stöttar de specifika insatser i Kenya och Indien men de är också Månadsgivare som ger till hela Erikshjälpens arbete. För dem känns det viktigt att vara med och stötta just barns rättigheter, och de uppmuntrar mer än gärna andra som kan att vara med och ge.

– Att få dela med sig av det man har är en ynnest och ger en enorm glädje! Även om vi befinner oss i olika delar av världen, finns en stor del av våra hjärtan hos de barn vi stöttar genom Erikshjälpen. Barnen är morgondagens lärare, läkare och sjukskötare. Det är så viktigt att de får en bra start i livet, säger Catarina och Bertil.

Privatpersoner viktigaste givargrupp

I Erikshjälpens arbete för barns rättigheter, som pågår varje dag, året om, är människors generositet och omtanke avgörande. Privatpersoner tillhör den största och viktigaste givargruppen – och det är en verklighet som delas med de flesta ideella organisationer.

– Vi vore ingenting utan alla våra fantastiska givare! Oavsett om man ger regelbundet, som Månadsgivare eller som någon av typ av Fadder, eller ger en enskild gåva då och då, är vi enormt tacksamma för det engagemang och det förtroende som visas för oss och vårt arbete, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn.

Vill du vara med och inspirera till givande och engagemang? Dela gärna din insats i sociala medier och tagga med #givingtuesdaysweden.

 

Foto: Privat/Eva Sjöberg