fbpx

Erikshjälpen tar emot
15 miljoner från Postkodlotteriet

Under Postkodlotteriets årliga utdelning fick Erikshjälpen ta emot 15 miljoner kronor i ej öronmärkt stöd, som kan användas i våra insatser för barn världen över.

– Nu kan vi göra mer för barnen i Sverige och runt om i världen, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn. Att pengarna inte är öronmärkta för ett speciellt ändamål gör att vi kan rikta insatser dit behoven är som störst.

Sammanlagt fick 60 ideella organisationer dela på över en miljard kronor som samlats in genom alla som har en eller flera Postkodlotter. Erikshjälpen har fått stöd från Postkodlotteriet sedan 2009 och har sammanlagt tagit emot 190 miljoner kronor. Pengarna går till vårt arbete med att bekämpa fattigdom och utsatthet.

Pengarna kan användas där behoven är som störst

Eftersom stödet inte är öronmärkt är det extra värdefullt. Pengarna kan användas där behoven är störst och bygga verksamhet långsiktigt. Under förra året har Erikshjälpen bland annat deltagit i projekt för att motverka och förebygga trafficking i Kambodja, att driva intensivskolor för barn i Mali som hoppat av skolan tidigt samt avsätta medel till Erikshjälpens katastroffond, vars syfte är att snabbt kunna ge humanitär hjälp vid kriser och naturkatastrofer.

– Det här är pengar som kommer göra stor skillnad för barn både i Sverige och utomlands, säger Daniel Grahn.

Hela överskottet går till att stärka civilsamhället

Postkodlotteriet finns till för att stödja ideella organisationer. Nära en miljon människor i Sverige är med i Postkodlotteriet. Hela miljardöverskottet från lotteriet går till ideella organisationer och till att stärka civilsamhället. Erikshjälpen är en av de ideella organisationer som får ta del av överskottet som delas ut varje år.

Tack till alla lottköpare

Tack vare alla som är med i lotteriet kan organisationerna hjälpa fler människor, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det är det här som kallas #postkodeffekten.

– Vi på Erikshjälpen vill säga tack till Postkodlotteriet och alla lottköpare som fortsätter stötta vårt arbete för att ge liv åt barns drömmar, säger Daniel Grahn.

Mer om Postkodlotteriet

En miljon prenumeranter gör skillnad – Postkodlotteriet