Erikshjälpen startades av ett barn

”Ingen hade trott att skomakarns Erik Nilsson i Ruda skulle kunna uträtta något riktigt arbete i livet. – Men oj, vad man bedrog sig!”*

1929 föddes Erik Nilsson i ett skomakartorp i småländska Ruda i Högsby kommun. Han var blödarsjuk och fick redan som liten spendera mycket tid på sjukhus. På grund av sjukhusvistelserna missade han också en del av sin skolgång.

På sjukhuset insåg Erik att han inte var ensam – det fanns många barn som inte kunde vara hemma hos sina familjer på grund av sjukdom. Erik började skicka brev och små presenter för att uppmuntra andra sjuka barn. Adresser fick han genom att lyssna på Sven Jerrings radioprogram Barnens Brevlåda. För att få ihop pengar till porto och inköp målade han bland annat bokmärken och gjorde pappfigurer som han sålde.

Verksamheten växte och började så småningom också hjälpa barn och familjer utanför Sverige

När Erik var 17 år var verksamheten för att uppmuntra sjuka barn i full gång. Efter en uppmärksammad radiointervju 1951 – men just Sven Jerring – fick fler vetskap om Eriks arbete och ville vara med och hjälpa till. Människor skänkte pengar, verksamheten växte och började så småningom också hjälpa barn och familjer utanför Sverige.

Erik Nilsson fick bara 37 år här på jorden. Men det arbete han lade grunden till redan som tonåring lever vidare. Den blödarsjuke killen som många i samhället såg som uträknad startade något som drygt 70 år senare fortsätter att förvandla liv runt om i världen.

Erik Nilsson är ett fantastiskt exempel på att barn faktiskt kan och vill göra skillnad. Erikshjälpen tror på barns inneboende kraft att förändra både sina liv, sina samhällen och världen.

* Ur boken Farbror Erik, I kärlekens tjänst av Ulla Nilsson, s 211

 

Erikshjälpen är en barnrättsorganisation vars uppdrag är att minska fattigdom och utsatthet genom att främja barnets rättigheter och skapa hopp och hållbarhet. Vi fokuserar främst på barns rätt till skola och utbildning, hälsa samt trygghet och skydd. Det vi gör kan i enkla ordalag kallas välgörenhet eller att vi är en hjälporganisation, men vi gör mer än så – vi bidrar till en mer hållbar värld. För oss handlar hållbarhet om att tillgodose dagens behov och hjälpa människor till en dräglig levnadsstandard utan att äventyra kommande generationers möjligheter. Erikshjälpen har 90-konto och är medlemmar i Giva Sverige (FRII – Frivilligorganisationernas Insamlingsförening). Genom att donera till Erikshjälpen eller köpa en present i vår gåvobutik gör du skillnad och stödjer välgörande ändamål i Sverige och runt om i världen. Du bidrar till hållbar utveckling och att barn som lever i utsatthet får ett bättre liv, både nu och i framtiden.