Erikshjälpen satsar på integrerande fotboll

Genom fotbollen får ensamkommande ungdomar ljusare framtidsutsikter. På tisdag startar FFA Global i Huskvarna.

I slutet av december 2015 ordnades en fotbollscup i Tipshallen, Elmia, för ensamkommande ungdomar. Ungefär 200 ungdomar var med och spelade. Det blev startskottet för FFA Global – Football For All – i Huskvarna, ett projekt som nu drar igång på allvar.

På tisdag, 9 februari, börjar 25 förväntansfulla killar sin fotbollsträning tillsammans med FFA Global och Huskvarna FF. Killarna kommer från tre olika HVB-hem i Huskvarna och Jönköping och säsongen startar inomhus i KFUM:s lokaler.

– Under året kommer vi att har turneringar och cuper med andra FFA-lag. Så småningom hoppas vi att en del av pojkarna kan slussas ut i något av våra ordinarie lag, men realiteten är ju också sådan att en del av dem säkert kommer att skickas hem till sina hemländer igen. Andra kommer att få vara kvar i grupp och göra sällskap med gänget som börjar nästa vår, säger Johan Ljung, idrottspastor i Pingstkyrkan Huskvarna.

De ungdomar som deltar i FFA-projektet under vårterminen kommer ingå i en träningsgrupp. De kommer också delta i en aktivitet som kallas Life Class, där man pratar om livet tillsammans. Varje ungdom får också en mentor som stöttar dem i vardagen, i integreringen i det svenska samhället och i skolarbetet.

– FFA Global syftar till att lyfta ungdomar som är i riskzonen för att hamna i utanförskap eller marginalisering. Vi vill hjälpa dem på fyra nyckelområden i livet, vi pratar om det sportsliga, det akademiska, det sociala och det existentiella, säger Kjell Karlsten, Erikshjälpens sverigekoordinator för FFA Global.Bakom FFA Global i Huskvarna och Jönköping står Husqvarna FF, Pingstkyrkan i Huskvarna, Frälsningsarmén och Erikshjälpen. E

rikshjälpen är sedan tidigare med och stöttar arbetet med FFA Global i Vårby, Stockholm. Nu utökar Erikshjälpen arbetet till fler orter. Målet med FFA Global är att ungdomarna ska få hjälp att nå sin fulla potential i livet.