fbpx

Maria – en superhjälte i telefonen

Coronakrisen har gjort barns vardag runt om i världen mer otrygg än någonsin. Därför behövs också Erikshjälpens arbete mer än någonsin. I våra projekt finns hjältar som nu tar fram superkrafter för att kunna finnas där när barnen behöver dem som allra mest. Som Maria Moca i Rumänien. “Vi ska ta oss igenom det här tillsammans”, säger hon.

På kort tid har coronaviruset lamslagit en hel värld. Vi befinner oss mitt i en pandemi som ingen än kan ana slutet på. Det vi med säkerhet vet är att Covid-19 kommer att drabba de redan utsatta allra hårdast. Och bland dem finns, som alltid, barnen. Något som Erikshjälpen som barnrättsorganisation ser med stor oro på.

Samtidigt står barnrättsarbetet inför stora utmaningar då majoriteten av projektländerna har infört restriktioner, som skolstängningar och utegångsförbud, vilket kraftigt begränsar möjligheterna att nå barn och familjer på samma sätt som tidigare. 

Tillsammans med de lokala partnerorganisationerna gör Erikshjälpen nu allt man kan för att fortsatt kunna skydda barnen i detta utsatta läge. Medarbetare ute i världen och i Sverige har snabbt fått ställa om och iklä sig rollen som superhjältar med ett enda uppdrag: att på nya sätt komma till räddning för de barn som just nu behöver dem som allra mest. 

Det är jätteviktigt att fortsätta hålla kontakten både med barnen och med föräldrarna. Jag ringer alla familjer varje dag, för att uppmuntra och stötta dem. Barnen blir jätteglada när vi ses i video-chatten, säger socialarbetaren Maria Moca 

Ge superkraft till krisens hjältar!

Eller swisha SUPERKRAFT till 900 92 83

Hon arbetar bland romska barn och familjer i Margitha i västra Rumänien, genom Erikshjälpens partnerorganisation FCE. Vanligtvis möter hon barnen regelbundet och utgör ett livsviktigt stöd både i deras skolarbete och socialt i deras hemförhållanden. Nu gör hon allt hon kan för att fortsätta finnas där – men på distans.  

Familjerna behöver mycket stöttning i den här krisen. Jag informerar föräldrarna om coronaviruset, om vad de behöver göra för att skydda sig och hur viktigt det är att sköta sin hygien. Och jag hjälper barnen med läxorna. Många av föräldrarna är analfabeter och kan inte alls stötta barnen när de nu ska göra skolarbetet hemifrån. hjälps vi åt via videosamtal tills läxorna är klara 

Situationen är svår men Maria är ändå hoppfull.  

– Jag är glad att jag kan finnas där för dem i den här svåra tiden. Och jag hoppas att vi ska ta oss igenom det här tillsammans.  

 

Läs om fler av krisens hjältar här!