Erikshjälpen följer utvecklingen i Sydsudan

Konflikten i Sydsudan har åter blossat upp och inbördeskriget fortsätter. Erikshjälpen och partnerorganisationerna i Sydsudan ser allvarligt på situationen och följer utvecklingen.

Erikshjälpen arbetar med två partnerorganisationer i Sydsudan, Stromme Foundation och CEFFORD, som finns i Yei och Kajokeji. Arbetet omfattar både humanitära insatser och långsiktiga utvecklingsprojekt.

I de områden där Erikshjälpens partners finns har det tidigare varit lugnt, men Titus Tumusiime på Erikshjälpens kontor i Östafrika berättar att det nyligen varit sammandrabbningar i Yei mellan två rivaliserande armégrupper. Några soldater ska ha dött i sammandrabbningen och även några civilpersoner.

Inbördeskriget som nu har blossat upp igen bröt ut 2013 på grund av en politisk maktkamp och etnisk konflikt. Trots fredsavtalet som skrevs under 2015 har konflikten fortsatt, även om stridigheterna minskade efter avtalet. Nu har våldet och striderna åter trappats upp och flera sammandrabbningar mellan regeringssoldater och före detta rebeller har skett i huvudstaden Juba. Många civila har dödats i stridigheterna.

Erikshjälpen och Erikshjälpens partnerorganisationer följer den allvarliga situationen och utvecklingen i Sydsudan.

Vill du bidra med hjälp till dem som drabbas av våldet och inbördeskriget i Sydsudan är du välkommen att ge till Erikshjälpens katastroffond.