fbpx

Erikshjälpen fick 15 miljoner från Postkodlotteriet

När Svenska Postkodlotteriet på fredagen delade ut sitt överskott från 2020 fick barnrättsorganisationen Erikshjälpen ta emot 15 miljoner kronor.

– Vi vill säga ett stort tack till Postkodlotteriet och till alla lottköpare som gör överskottet möjligt. Pengarna är oerhört viktiga i vårt arbete för barns rättigheter, både i Sverige och runt om i världen, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn.

Erikshjälpen har varit förmånstagare i Postkodlotteriet sedan 2009 och har genom åren fått ta emot sammanlagt 154 miljoner kronor. I år kommer stödet från lotteriet användas bland annat till insatser för att stärka familjer i Kambodjas storstadsslum, för att ge fler barn i Mali tillgång till utbildning samt för att stötta barn med frihetsberövade föräldrar i Sverige. Hösten 2020 fick Erikshjälpen också 1,5 miljoner i extra coronastöd som ska användas till humanitära insatser under 2021.

Starka ideella organisationer är en förutsättning för en bättre värld

Svenska Postkodlotteriet är ett allmännyttigt lotteri, där hela överskottet från lottförsäljningen går till att stärka civilsamhället. I Sverige finns nästan 1 miljon lottköpare och 2020 blev överskottet totalt 1 040 432 000 kronor. Erikshjälpen är en av Postkodlotteriets 58 förmånstagare som årligen får del av överskottet.

– Postkodlotteriet har – sedan dag ett – funnits för att samla in medel till civilsamhället. Skälet till det är att starka ideella organisationer är en förutsättning för en bättre värld. Det är vår, och våra syskonlotterier i Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Norges, fulla övertygelse. Vi vill stötta dem som jobbar stenhårt för att uppnå en positiv förändring – för människa, djur och natur, säger Eva Struving, vd på Postkodlotteriet.

Läs mer om Postkodlotteriets överskott här!