fbpx

Erikshjälpen får tio miljoner av Radiohjälpen för arbetet i Ukraina

Erikshjälpen får tio miljoner kronor av Radiohjälpen för fortsatta insatser för Ukraina. Pengarna ska användas i ett tvåårigt projekt, för att bygga vidare på den nödhjälp och de akutinsatser som redan pågår i Ukraina.  Målet med projektet är att internflyktingar och krigsdrabbade barn och kvinnor i regionerna Kiev, Sumy, Kherson, Zaporizhzhya och staden Kiev får tillgång till omedelbar hjälp för att kunna återta sina liv och få möjlighet att delta i återuppbyggnaden av sina samhällen.

Kriget i Ukraina berövar det ukrainska folket deras hem, liv och framtid. Bomberna som faller förstör inte bara byggnader och dödar människor – de suddar även bort kommande generationers trygghet och drömmar för framtiden. Radiohjälpen har under våren löpande beslutat om medel till olika insatser och nu står det klart att Erikshjälpen får tio miljoner kronor för fortsatta insatser för Ukraina. Pengarna kommer att gå till projektet ”Relief, reclaim, rebuild for the children. And the Ukraine they dream of.”.

Insatser för kvinnor och barn

Projektet handlar bland annat om att förse familjer och individer i akut nöd med basvaror som mat, vatten och hygienartiklar, samt att erbjuda kontantöverföringar och psykosocialt stöd. Projektet ska även ge kvinnor och barn möjlighet att gradvis bearbeta och övervinna krigsorsakade trauman, genom samhällsledda initiativ där de kan utvecklas och interagera med varandra på en trygg plats i regionala familjehubbar. Projektet ska även stödja familjer genom nya inkomstgenererade aktiviteter.

Erikshjälpen samarbetar i projektet med den lokala partnerorganisationen Women’s Consortium of Ukraine, WCU, i fem olika regioner i Ukraina; Kiev, Sumy, Kherson och Zaporizhzhya och staden Kiev. Genom sin rikstäckande närvaro arbetar WCU i hela Ukraina och i alla sammanhang, inklusive några av de mest utsatta områdena, som Chernihiv, Sumy, Charkiv, Kiev, Zaporizhzhia, Donetsk och Luhansk. De ger humanitär respons och psykosocialt stöd, både till internflyktingar och till den utsatta befolkningen som har valt att stanna kvar.

Mål för projektet

Målet är att projektet ska ge krigsdrabbade kvinnor och barn och internflyktingar omedelbar hjälp för att kunna återta sina liv. För att underlätta, återta och återuppbygga för barnen. Och det Ukraina de drömmer om.

Projektet inleds den 1 augusti 2022 och pågår till och med den 31 juli 2024.

Parallellt med denna insats förmedlar Erikshjälpen humanitärt stöd till andra pågående kriser i världen som påverkas negativt av konflikten i Ukraina, tex genom insatser i Burkina Faso, Sydsudan, Kenya och Uganda.

Läs mer om vårt arbete i Ukraina här.