fbpx

Erikshjälpen får 3,9 miljoner från Musikhjälpen

Erikshjälpen får drygt 3,9 miljoner kronor från Musikhjälpen i kampen mot barnarbete. Pengarna ska användas i ett nytt projekt i Burkina Faso, där barn utsätts för enorma risker när de används som arbetskraft i trånga guldgruvor långt under marken. Målet är både att förebygga att barn ska tvingas arbeta i gruvorna, men också att rädda dem som redan finns där.

För en värld utan barnarbete. Det var Musikhjälpens tema i december. Totalt samlades över 54 miljoner kronor in och när Radiohjälpens styrelse nu har fattat beslut om vilka organisationer och projekt som ska få ta del av pengarna, är Erikshjälpen en av 13 mottagande organisationer.

– Det är med stor tacksamhet och ödmjukhet som vi tar emot de här pengarna. De är oerhört viktiga i vårt arbete för barnen och världen de drömmer om, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn.

Stor fattigdom

Pengarna – totalt 3 965 567 kronor – kommer att användas i ett tvåårigt projekt i provinserna Kouritenga och Gourma i Burkina Faso, tillsammans med Erikshjälpens partnerorganisation ODE. Burkina Faso är ett av världens absolut fattigaste länder och det därför vanligt att barn och unga tvingas sluta skolan för att bidra till familjens försörjning. I en cynisk och lukrativ industri rekryteras barn som arbetskraft för att bryta guld i djupa och trånga gruvor eller stenbrott.

– Ju mindre och smidigare du är, desto bättre passar du för arbetet. Gångarna är 60–80 meter under jorden och barnen skickas ner utan någon som helst skyddsutrustning. Arbetet är extremt tungt och det är därför vanligast att pojkar jobbar här. Men även flickor rekryteras till gruvorna, men då för att bland annat användas i prostitution. Det här är en väldigt brutal verklighet, säger Daniel Grahn.

Direkt skydd och stöd

För att förebygga att barn ska tvingas arbeta i gruvorna kommer projektet att fokusera på att ge ekonomiskt stöd till mammor så att de kan starta, eller vidareutveckla, en egen verksamhet och därmed få en inkomst till familjen. Det gör att barnen kan gå i skolan istället för att bidra till familjens ekonomi. Även kunskapsspridning bland både barn och vuxna om varför barnarbete är farligt kommer att ske, bland annat via barnklubbar och radiosändningar.

Parallellt ska direkt skydd och stöd till barn som är i barnarbete ges och möjlighet till dessa att återgå till skolan.

– Vi kommer att arbeta tillsammans med andra aktörer i kommunala och lokala skyddsnätverk för att identifiera de barn som är i barnarbete. Det är förenat med stora säkerhetsrisker att få bort barnen från gruvorna. Där kommer vi bistå med medlare som ser till att barnen kan tas därifrån på ett säkert sätt. Vi kommer därefter se till att barnen har trygga hem att återvända till och att de kan återintegreras i skolan, säger Daniel Grahn.

Projektet inleds i november. Målet är att nästan 6 500 barn ska nås och därmed skyddas från barnarbete.

Läs mer om vårt arbete i Burkina Faso här.