Gala, insamling och dagskassor för Världens Barn

2 769 675 kronor. Så mycket sålde Erikshjälpens Second Hand-butiker för under lördagen och varenda krona går till Världens Barn. Därmed slogs nytt rekord även i år. Tack till dig som handlade denna dag – du gjorde skillnad!

Under Världens Barn-galan som sändes på SVT i fredags samlades det in totalt 54 494 358 kronor. Dagen därpå fyllde Erikshjälpens Second Hand-butiker på potten med sin årliga dagskassedag – en dag då all försäljning från samtliga 62 butiker oavkortat går till Världens Barn.

Lördagens resultat blev nytt rekord: 2 769 675 kronor.

– Världens Barns dagskassedag är en årlig höjdpunkt för våra butiker. Och det är med stolthet, ödmjukhet och kärlek som jag tackar alla kunder som genom sina inköp i butikerna gjort skillnad för dem som behöver det mest, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand.

Startskottet för Världens Barn-veckorna gick fredagen 29 september i SVT1. Fredagen 6 oktober sändes den direktsända galan i SVT1.

”Jag känner stor stolthet i att våra 62 butiker får möjlighet att stödja denna verksamhet.”

Mer än 50 olika projekt får stöd från Världens Barn-insamlingen, ett av dem är Erikshjälpens projekt med flyttbara skolor i Bangladesh. Landet är ett av världens mest tättbefolkade och även de svårtillgängliga öarna i Jamuna-deltat i landets nordvästra del utgör boplats för många människor. Området präglas av speciella naturförhållanden: öarna består av sand och vissa av dem kan, på grund av det strömmande vattnet i floden, helt eroderas på några år. Ett hus kan byggas mitt på en ö för att några år senare ligga farligt nära strandkanten. På öarna finns knappt någon samhällsservice och området är mycket eftersatt när det gäller utbildning.

Men tack vare Erikshjälpens samarbetspartner Friendship, som utvecklat skolbyggnader som snabbt kan monteras ned och byggas upp på en ny plats, får fler barn chans att gå i skolan.

– I år känns syftet extra personligt då jag tidigare i år besökte en av skolorna i det svårtillgängliga Jamuna-deltat. Ett besök som inte bara bekräftade behovet av flyttbara skolor utan också kvaliteten i undervisningen, de pedagogiska hjälpmedel man har tillgång till och inte minst hur studiemotiverade eleverna är. Jag känner stor stolthet i att våra 62 butiker får möjlighet att stödja denna verksamhet, säger Tomas Bjöersdorff.

Det sammanlagda resultatet för årets hela Världens Barn-insamling uppgår till drygt 80 miljoner kronor, och under sina 20 år har kampanjen därmed samlat in över 1,5 miljarder för att hjälpa de barn i världen som behöver det som mest.

– Världens Barn är en fantastisk kampanj som engagerar så många. Pengarna som Erikshjälpen får från kampanjen är av stor betydelse och ger oss möjlighet att göra viktiga insatser för barn som lever i utsatthet, säger Lotta Olofson, insamlingschef på Erikshjälpen.

Foto från SVT Play från Världens Barn-galan.

Läs mer om Världens Barn-kampanjen på varldensbarn.se