fbpx

Erikshjälpen deltar i FN-konferens om katastrofriskreducering

Den här veckan deltar Erikshjälpen i en stor FN-konferens om katastrofriskreducering. Mötet hålls i Genève och är en viktig mötesplats för regeringar och civilsamhälle för att granska framsteg, dela kunskap och diskutera den senaste utvecklingen inom området.

Från Erikshjälpen deltar Märta Jacobson, Programkoordinator för humanitära insatser och Kevin Kadiri, Project Monitoring Officer på Erikshjälpens regionkontor i Östafrika. Även representanter från två av Erikshjälpens partnerorganisationer i Indien och Bangladesh finns på plats.

Vi vill fördjupa vår kunskap och hoppas också få möjlighet att nätverka med andra.

─ Jag och Kevin, tillsammans med våra partners, ingår i en delegation från Svenska Missionsrådet och att vi deltar i konferensen har flera olika syften. För det första vill vi lära oss mer och få inspiration kring hur vi kan jobba med frågor kring katastrofriskreducering och resiliens. Vi vill fördjupa vår kunskap och hoppas också få möjlighet att nätverka med andra.

FN:s organ för katastrofriskreducering, UNDRR, står som värd för konferensen och temat är “Resilience Dividend: Towards Sustainable and Inclusive Societies.”  Högt uppsatta politiker från olika länder finns på plats och rekommendationerna från toppmötet lägger grunden till samtalen på FN:s klimattoppmöte 2019.

Förhoppningen från Erikshjälpen och andra svenska civilsamhällesaktörer som deltar är att toppmötet kan lyfta vikten av katastrofriskreducering på den globala agendan. Ett starkt engagemang behövs för att säkerställa att lokalsamhällen i drabbade länder får bättre möjligheter att öka sin motståndskraft mot katastrofer.