En dröm som förvandlar liv

I år fyller barnrättsorganisationen Erikshjälpen 70 år. Erikshjälpen startades av ett barn. Istället för att tycka synd om sig själv började den blödarsjuke pojken Erik Nilsson skicka brev och presenter till andra sjuka barn. Erik dog 37 år gammal, men hans livsverk lever kvar långt efter att hans verksamhet blev känd genom Sven Jerring och Barnens Brevlåda.

– Erik Nilsson talade om att vara i kärlekens tjänst. Och det är precis det som vi vill fira när Erikshjälpen fyller 70 år. Jag är glad och tacksam att tillsammans med hängivna gåvogivare och medarbetare få vara med och göra den här världen bättre, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn.

Lördagen den 22 oktober uppmärksammas 70-årsjubileet med en fest i Jönköpings Pingstkyrka dit cirka 1000 gäster är anmälda.

Allt går tillbaka till den blödarsjuke skomakarpojken Erik

Att barn kan – det visar Erikshjälpens historia tydligt och det är en viktig utgångspunkt i Erikshjälpens arbete. I dag har Erikshjälpen projekt i ett 20-tal länder. Fokus är barns rätt till utbildning, hälsa samt trygghet och skydd.
– Allt går tillbaka till den blödarsjuke skomakarpojken Erik som vägrade låta sig besegras av hopplöshet och misstro. Hans fokus var att uppmuntra andra barn, och det är i den andan vi fortsätter att jobba, säger Daniel Grahn.

Med rätt förutsättningar kan barn själva förändra hela samhällen. Ett exempel på detta är Barnrättsgruppen i Gangeisa, Kenya, där Erikshjälpen arbetar. Efter utbildning om barns rättigheter insåg barnen i gruppen att det fanns barn med funktionsnedsättningar i skolans upptagningsområde som inte gick i skolan. Gruppen krävde ett möte med skolchefen och påtalade alla barns rätt till utbildning. Det gav resultat. Nästan direkt började en flicka med funktionsnedsättning i skolan och sju andra barn började efter några veckor.

När Erik Nilsson startade sitt arbete finansierade han utskick av brev och leksaker genom att sälja egentillverkade bokmärken till släktingar och grannar. När hans verksamhet blev mer känd, bland annat genom en radiointervju med Sven Jerring, ville många vara med och bidra. Så småningom sträckte sig arbetet utanför Sveriges gränser.

I 70 år har Erikshjälpens insatser skapat både små och stora förändringars i många människors liv. Barn fått chans att gå i skola, brunnar har borrats, krigs- och katastrofdrabbade familjer har fått nödhjälp, gatubarn har återintegrerats i familjer, hälsovård har nått människor i avlägsna byar och utdelning av kor, getter och höns har skapat nya försörjningsmöjligheter för fattiga familjer.