fbpx

Doug Seegers sjunger för Erikshjälpen i jul

“Snälla människor hjälpte mig, nu vill jag hjälpa andra”, säger Doug Seegers som är tillbaka och redo för julkonsertsturné med Erikshjälpen. Countrylegenden med hjärta för utsatta människor, finsnickeri och såklart countrymusiken.

– Det känns fantastiskt att få åka ut på turné med Erikshjälpen igen, säger Doug som kommer att vara en del av Erikshjälpens stora julkonsertturné i Sverige med start 25 november i Örnsköldsvik.

Doug har verkligen fått uppleva det som många musiker bara drömmer om. Som artist och musiker slog han igenom i Sverige med hjälp av tv-programmet Jills veranda. Programledaren och artisten Jill Johnsson upptäckte Doug och blev hänförd av hans musik. Mötet med Jill och hennes produktionsteam förändrade allt. Från att ha levt ett liv som hemlös och missbrukare, fick Dougs liv en helt ny riktning. Hans debutlåt blev listetta och sedan dess har han gett många slutsålda konserter. Den svenska publiken har verkligen tagit honom till sitt hjärta.

Det vackra med musik är att det bara krävs en bra låt, förklarar Doug.

Han berättar att han aldrig hade kunnat förställa sig hur livet skulle bli eller att hans musik skulle beröra så många.
– Jag har ju alltid hållit på med musik. Countryn har alltid funnits där. Jag har lyssnat och spelat själv och tillsammans med andra. Jag skriver inte mycket låtar själv, men när jag väl gör det är det som att pennan styr min hand. Jag får en idé och kan inte släppa den innan allt är klart.

Musiken har han med sig sedan barnsben, då han redan som fyraåring blev meddragen av mamma till kyrkans körövningar. Att föräldrarna också hade ett eget band påverkade också. Men uppväxten var tuff och när Doug var åtta år övergav hans pappa familjen. De hade det svårt ekonomiskt och det fanns mycket ilska och besvikelse. Dougs mamma träffade en ny man, men han behandlade inte barnen väl. Doug tog sig med nöd och näppe igenom skolan och dagen efter skolavslutning lämnade han familjen för ett liv på vägarna. Redan då var missbruket av alkohol och droger ett faktum i Dougs liv. Så skulle det fortsätta i många år.

– Under många, många år var jag hemlös och bodde framför allt under broar, berättar Doug.

Han har svårt att beskriva åren som hemlös, men till slut insåg han att han behövde hjälp.

– Jag blev bönhörd och fick kontakt med snälla människor som hjälpte mig. Nu försöker jag, när jag kan, hjälpa andra som behöver hjälp. Du vet, ”ett hjärta i sänder”. En människa i taget.

Kan jag hjälpa en människa på något sätt, vill jag försöka göra det, säger Doug.

Om just detta handlar också hans nya album som kommer ut i december. När pandemin slog till blev han, precis som många andra, arbetslös. Snickerijobben upphörde och bokade spelningar ställdes in. För Doug blev det en möjlighet att återvända till studion och nu ser han fram emot att släppa ny musik. I höst och vinter har Doug många spelningar inbokade, bland annat ska han ut på julturné med Erikshjälpen.

– För mig handlar julen mycket om vem jag vill vara, det tänker jag mycket på. Att det är en tid att vara lite extra generös, vänlig och snäll, ringa en vän och göra en god gärning. Och oavsett var jag varit i mitt liv, om jag haft ett hem eller varit hemlös, har det alltid varit viktigt att ringa hem på julen.

Doug stödjer Erikshjälpens arbete för barn och världen de drömmer om, och har själv varit och besökt flera platser där Erikshjälpens lokala partners arbetar.

I år handlar Erikshjälpens julkampanj om Önskelistan som inget barn ska behöva skriva. Kampanjens ändamål går till Erikshjälpens arbete att lyfta och stärka barns rättigheter i Sverige och i vår värld.

– Att skriva önskelistor var inget vi gjorde under min uppväxt. Där fanns inget ekonomiskt utrymme för önskningar överhuvudtaget, berättar Doug. Nu hoppas han få vara med och samla in pengar så att barn som har det såsom han själv hade det, eller ännu värre, ska få bättre förutsättningar.

Boka biljetter och läs mer om våra julkonserter

Erikshjälpens eventkalender