fbpx

De drömmer om en tid efter kriget

Livet för 16-åriga Kirill ändrades snabbt efter den storskaliga invasionen av Ukraina för ett år sedan. Tillgången till rinnande vatten försvann och Kirills familj fick välja mellan att samla regnvatten eller köa för att kunna dricka, tvätta och duscha av sig. När som helst kunde flyglarmet börja tjuta och rädslan var stor för att missilerna skulle falla.

– Men vi överlevde, säger tonåringen Kirill.

Kirills hem i Mykolaiv, Ukraina, var inte längre en trygg plats och tillsammans med sin mamma Larysa evakuerades de till Moldavien. Där hamnade de på ett mottagningscenter i Chisinau, som drivs av Erikshjälpens partnerorganisation Regina Pacis. På centret fick de möjlighet att hämta andan på en trygg plats och få hjälp med förnödenheter, information och psykosocialt stöd i form av att hantera de rädslor som uppstått i traumat av att fly.

– Vi är så tacksamma för den hjälp vi fick där, säger Kirill.

Kirill tycker om musik och har dansat sedan han var tio år. Han har alltid drömt om att utbilda sig och jobba i marinen, men på grund av kriget har drömmen fått sättas på paus.

I dag, ett år efter krigets start, bor Kirill och hans mamma i en mindre stad i Polen. Kirill bor på ett vandrarhem, nära skolan han fått möjlighet att börja på. Hans mamma arbetar på en fabrik och bor tillsammans med andra arbetare. Hon arbetar treskift för att kunna försörja sin familj och ha råd med Kirills studier. Trots omständigheterna trivs de båda bra, samtidigt som de drömmer om en tid när allt blir som vanligt igen.

Ge en gåva

Ett år har gått, men behovet av hjälp i Ukraina är fortfarande akut. Var med och bidra till att barn och familjer i Ukraina kan hitta tryggheten igen. Din gåva gör skillnad.