fbpx

Dagskassa och konsert gav 3,1 miljoner till arbetet för barn på flykt

När alla Erikshjälpen Second Hands butiker i lördags firade Eriksdagen gick samtliga dagskassor till Erikshjälpens katastroffond och arbetet för barn på flykt. Totalt blev det nästan 2,9 miljoner kronor. På söndagen ordnade Erikshjälpen en insamlingskonsert i Jönköping, där 900 besökare gav totalt 253 000 kronor.

Eriksdagen firas varje år till minne av Erikshjälpens grundare Erik Nilsson – den blödarsjuke skomakarsonen som samhället hade räknat ut, men som startade en verksamhet som fortsätter förvandla liv runt om i världen. Under Eriksdagen den 23 april gick alla Erikshjälpen Second Hand-butikers dagskassor till Erikshjälpens katastroffond och arbetet för barn på flykt. Just nu arbetar Erikshjälpen bland annat för att hjälpa ukrainska barn och familjer, som lever som internflyktingar inne i Ukraina eller som tagit sig till grannländerna Moldavien och Rumänien.

– Jag vill tacka alla kunder, gåvogivare, kafébesökare och engagerade medarbetare som tillsammans bidrog till Eriksdagen och till att barn och familjer som drabbas av krig och katastrofer får hjälp och skydd, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.

I söndags, den 24 april, arrangerade Erikshjälpen också en insamlingskonsert i Jönköping där 253 000 kronor samlades in till arbetet för barn på flykt.

– Helt fantastiskt! Vi är otroligt glada över att så många artister ville medverka och använda sin röst till denna insamling, men också över att det var en sådan uppslutning från publikens sida. De här pengarna gör att vi kan hjälpa ännu fler barn och familjer som har drabbats av krig och katastrofer, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn.

Under kvällen uppträdde artisterna Faith Kakembo, Gladys del Pilar and the Gladness, Spring City, Jon Petersson och Jonas Carpvik, samt en barnkör. Alla artister medverkade utan ersättning.
Ett mycket uppskattat framträdande var av den 15-åriga ukrainska tjejen Olexandra Bespalova, som genomförde ett pianostycke från Ukraina. Olexandra och delar av hennes familj befinner sig just nu i Sverige på grund av den hemska situationen i sitt hemland. För publiken berättade de om sina upplevelser av kriget.

På scen fanns också Rickard Sjöberg som konferencier och under kvällen gav Erikshjälpens programavdelningar en inblick i arbetet för krigs- och katastrofdrabbade barn och familjer.