fbpx

Bli en klimathjälte med Bamse och hans vänner

Bamse ger sig under 2022 ut på en Sverigeturné för att öka barns kunskaper om klimat och miljö. En pop up-utställning som ska göra barn till klimathjältar kommer besöka Erikshjälpen Second Hands butiker i tio svenska städer.

Utställningen, som Erikshjälpen genomför tillsammans med Egmont-Bamse, syftar till att lyfta barns rätt att bli hörda, samt skapa nyfikenhet och engagemang gällande hållbar konsumtion och återanvändning.

– Vi vill med utställningen att barn ska bli nyfikna på, och medvetna om att man genom en hållbar konsumtion och återanvändning av varor kan påverka barns livssituation, både i Sverige och i andra länder, säger Josefine Janossy, koncept- och marknadschef för Erikshjälpen Second Hand.

Utställningen pågår i cirka tre veckor per butik och varje lördag kommer det också att genomföras en sagostund för barn.

På plats i butiken kommer det även finnas en pysselhörna och möjlighet för barnen att teckna egna idéer och förslag på vad de och deras familjer kan göra för att förbättra miljön. Barnen kan också skicka in sina förbättringsidéer och därmed tävla om att bli en lokal klimathjälte. Vinsten består av en halvårsprenumeration av tidningen Bamse samt en fika i Erikshjälpens kafé. Vinnaren utses i slutet av utställningen på varje ort.

– Liksom Erikshjälpen tror vi på barns förmåga att göra skillnad och vi vill ge barn verktyg för att kunna engagera sig i frågor som ökar deras möjligheter att kunna tillvara sina rättigheter, som är chefredaktör på Bamsetidningen.

Till utställningen har ungdomar från Erikshjälpens Framtidsverkstad i Gränby, Uppsala, byggt en återanvändningsmaskin som inspirerats av Skalmans mackapär. Mackapären är byggd av återanvända saker och i den kommer barn som besöker Bamse-utställningen att kunna lämna leksaker som de inte längre behöver, och som i stället kan säljas i butiken.

Se vilka orter utställningen besöker och när den kommer till en butik nära dig.