fbpx

Betty lär om barns rättigheter genom drama

”Det bästa med barnrättsklubben är att vi får lära oss om barns rätt till skola”. Det säger Betty som drömmer om att bli advokat och få arbeta i domstol.

Betty deltar i Kalengeijas barnrättsklubb i Uganda. Där brukade barnen träffas två gånger i månanden innan Coronapandemin startade.

För att öka barns delaktighet driver Erikshjälpen tillsammans med lokala partnerorganisationer särskilda barnrättsgrupper i många länder. De kallas lite olika saker i olika delar av världen, som barnrättsklubbar eller barnparlament. I grupperna får barnen göra sina röster hörda, ta egna initiativ och lära sig mer om sina rättigheter. De får också stöd i att kräva sina rättigheter, för sig själva och för andra barn.

I grupperna får barnen göra sina röster hörda

Kalengeijas barnrättsklubb har jobbat med att genom drama och dikter visa vilka svårigheter barn kan mötas av, som att föräldrar tar sina barn från skolan för att de ska arbeta eller gifta sig. Betty har varit med i olika drama-föreställningar och fått hjälp att förstå sina rättigheter. Hon hoppas nu kunna uppmuntra fler föräldrar att stötta sina barn.

När det går att samlas i grupp igen i Uganda är målet att få igång barnrättsklubbarna på nytt så att fler barn får möjlighet att lära sig om sina rättigheter så att de också kan drömma om framtiden.