Barn kan bli hjältar i Erikshjälpens butiker

Barn som väljer att avstå något för att hjälpa andra är hjältar – det tycker Erikshjälpen. Därför kommer alla barn som lördagen den 27 april skänker leksaker, barnkläder, böcker eller något annat i Erikshjälpen Second Hands butiker få medalj.

Att barn kan och vill göra gott, det vet barnrättsorganisationen Erikshjälpen. Erikshjälpen startades av ett barn, tonåringen Erik Nilsson, som ville hjälpa andra barn. Lördagen den 27 april firas Eriksdagen i alla Erikshjälpen Second Hands butiker runt om i Sverige till minne av Erik. Under Eriksdagen avslöjas också vem som blir Årets Erikshjälte, ett nationellt pris som delas ut till ett barn eller en ungdom som gjort något verkligt behjärtansvärt för andra.

Vi lever i en tid där barn på många sätt faktiskt går före

– Vi tror på barns inneboende kraft att förändra världen och vi lever i en tid där barn på många sätt faktiskt går före, inte minst i klimatkampen. Nu vill vi ge möjlighet för barn att göra gott i våra butiker, för miljön och för barn i andra delar av världen. Och vi vill visa dem att de är hjältar, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn.

Alla barn som skänker något till Erikshjälpen Second Hand på Eriksdagen får därför en medalj. Barnen kan lämna in till exempel leksaker, pussel, spel, barnkläder eller böcker i speciella inlämningsstationer i butikerna.

I många av second hand-butikerna kommer det också ordnas olika barnaktiviteter, till exempel sagostund, ansiktsmålning och gratis fika för alla barn. Samtliga Erikshjälpen-butikers dagskassor går under Eriksdagen till Erikshjälpens arbete för barns trygghet.