
Mellostjärnan och tv-aktuella John Lundvik sjöng in 85 000 kronor till Erikshjälpen. Pengar som nu används för att stärka och hjälpa barn med en frihetsberövad förälder. ”Det känns riktigt häftigt att kunna vara med och göra skillnad och bidra till förändring”, säger John Lundvik, som själv vet hur utanförskap känns och hur svårt det är att mitt i det våga drömma.
Det är en lättsam och sprudlande glad John Lundvik som tar emot över telefon. Dessutom ganska upptagen.
– Det är så himla mycket att stå i och det är så roligt! Att efter de här ett och ett halvt åren med pandemin få komma ut igen är fantastiskt! Jag har varit lite rädd att jag som artist skulle suddas bort ur folks medvetande när jag inte kunnat synas, men det känns som att det blev precis tvärtom, säger han.
Det vittnar inte minst den gångna helgen på Nordanåteatern i Skellefteå om, då Erikshjälpen tillsammans med Work Together arrangerade två slutsålda konserter med artisten som dragplåster. Biljettintäkterna – 85 000 kronor – går oavkortat till Erikshjälpens arbete för att stärka och hjälpa barn med en frihetsberövad förälder.
– Det känns riktigt häftigt att kunna vara med och göra skillnad och bidra till förändring.
– Jag är själv trebarnspappa och det gör att det känns, på riktigt, i hjärtat. Bara tanken på att mina barn skulle växa upp utan mig eller sin mamma ger mig magknip. Därför känns det riktigt häftigt att kunna vara med och göra skillnad och bidra till förändring, säger John Lundvik.
Men det är inte bara föräldraperspektivet som gör att John Lundvik har lätt att engagera sig för frågor som rör barns situation och rättigheter. Utanförskapet var en ständig följeslagare under hans egen uppväxt.
John föddes i London av en mamma från Kuwait och med en okänd pappa. En vecka gammal adopterades han bort till ett svenskt par. De sex första åren bodde familjen i London men flyttade sedan till Sverige och Växjö.
Chocken på skolgården blev total.
– I dag finns det en större mångfald på de flesta skolor men där, på 90-talet i Växjö, var jag en av de få mörka på skolan. Det var en tuff period. Samtidigt var det där min fighting spirit föddes, jag bestämde mig tidigt för att vända den negativa energin jag fick på skolgården till något fantastiskt. Det blev min bensin i min revanschmotor, för jag visste inom mig att de andra hade fel.
– Jag bestämde mig tidigt för att vända den negativa energin jag fick på skolgården till något fantastiskt.
Att ha vuxna omkring sig som stöttade och hjälpte var avgörande, John Lundvik nämner sina föräldrar med värme men också ett annat namn: Inga-Lill Klüft, mamma till Carolina Klüft.
– Hon uppmuntrade mig till att ta det som kändes inombords och använda det till att springa fort.
Och det gjorde han. Så fort att han blev snabbast, inte bara på skolgården utan också på friidrottsarenan. Åtta SM-guld blev det innan han lade skorna på hyllan och plockade fram mikrofonen i stället.
Men sin fighting spirit behöll han och den har fortsatt bära honom, till såväl Eurovision Song Contest som Let’s Dance (där han kammade hem första platsen 2020). Till kronprinsessparets bröllop (där han var en av låtskrivarna till låten When you tell the world you’re mine) och till OS i Rio de Janeiro (som upphovsman till Sveriges officiella OS-låt All about the games). I höst är han en av deltagarna i TV 4:s Mästerkocken VIP där vinnaren får skänka 100 000 kronor till valfri välgörenhetsorganisation.
– Det känns så bra för mig att kunna inspirera både unga och äldre till att våga drömma, även när det känns tufft.
– Jag har lärt mig att utan att kämpa för något, så kommer det aldrig ett resultat. Därför känns så bra för mig att kunna inspirera både unga och äldre till att våga drömma, även när det känns tufft.
Var du inte på plats på Nordanåteatern i Skellefteå? Se konserten med John Lundvik här.