fbpx

Alla barns rätt till utbildning – tillsammans med Världens Barn

I år fyller kampanjen Världens Barn 25 år och vi är så glada att vi får vara med! I årets insamling går pengarna bland annat till barn med funktionsnedsättningar och deras rätt till utbildning.

I Kenya samarbetar Erikshjälpen och en lokal organisation för att skapa en attitydförändring för att barn med funktionsnedsättningar ska få möjlighet att gå i skola, utvecklas och nå sin fulla potential. Alla barn har rätt till utbildning, oavsett förutsättningar eller sammanhang. Men fattigdom och brist på kunskap leder många gånger till att alla barn inte får vad de har rätt till och behöver. I två av Kenyas mest marginaliserade regioner, Laikipia och Isiolo County, är andelen barn som börjar skolan låg och situationen är värst för barn som har en funktionsnedsättning.

Allt bottnar i okunskap och missuppfattningar, men en del tror att dessa barn bär på en förbannelse, andra att de orsakar klimatförändringarna. Få vet hur de ska bemöta ett barn som har en funktionsnedsättning. Detta leder till att föräldrar gömmer undan barn, antingen av skam eller för att skydda dem.

Kunskap och hjälpmedel

Tillsammans med sin lokala partner VSO Kenya jobbar Erikshjälpen för att sprida kunskap och skapa en attitydförändring så att barn med funktionsnedsättningar får gå i skolan och nå sin fulla potential. Föräldrar utbildas och stöttas i att hitta sätt att ta sig ur sin fattigdom. Barnen får tillgång till hjälpmedel och blir inskrivna i skolan. Här utbildas också lärare och krav ställs på att skola, ansvariga myndigheter och beslutsfattare tar barnens rättigheter på allvar så att vi kan skapa förutsättningar för alla – med eller utan funktionsnedsättning – att få en bra utbildning och ljusare framtidsmöjligheter.

Protesen gör att Simon kan drömma

Åttaårige Simon Lemuria, Kenya, har hela livet hindrats av sitt ena, kortare ben. Han har inte kunnat leka och röra sig på samma sätt som kompisar och syskon, utan har ofta behövt bli buren.

För en tid sedan fick Simon kontakt med Erikshjälpens lokala partnerorganisation VSO och nu får han medicinsk hjälp, stöd i skolan och väntar på en protes som ska göra det lättare för honom att gå. Nu drömmer Simon om en framtid som politiker, så han kan hjälpa andra barn.

”Jag vill se till att mitt samhälle får vatten, nya vägar och att barn med funktionsnedsättningar kan få sina skolavgifter betalda och söka stipendium”, säger han.

Vad räcker pengarna till?

Utbildning som ger framtidsmöjligheter för barn med funktionsnedsättning.
54 kr räcker till ett hygien-kit för en ungdom med funktionsnedsättning.
167 kr räcker till skolavgift i en månad för en elev med funktionsnedsättning.
455 kr räcker till en digital hörapparat för ett barn med nedsatt hörsel.
3033 kr räcker till att utrusta ett resurscenter på en skola med inkluderande utbildningsmaterial.

Vill du vara med?

Läs mer på Världens Barn – Var med
Skapa en egen digital insamlingsbössa
Swisha din gåva till 90 1950 6 och skriv ”BARN” #världensbarn